Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем най-подходящия бойлер

17 септември 2024, 14:41 часа

Когато избирате бойлер, трябва да подходите с внимание и информираност. Всяко домакинство има различни нужди и условия, с които трябва да се съобразите, ако искате да направите правилния избор. Има няколко неща, които трябва да обмислите – размера на дома, енергията, която ще се използва (електричество, газ или слънчева енергия) и какви са вашите нужди.

Има разнообразие от размери и модели бойлери, така че е препоръчително да се запознаете с предлаганите опции и характеристиките им, за да изберете най-подходящия за вас. Производителите на бойлери са помислили и за това как да ви спестят пространство, като имате избор между вертикално и хоризонтално поставяне на бойлера.

В следващите редове ще ви дадем полезни и практични съвети за това как да изберете най-подходящия бойлер за вас и вашите нужди. За повече информация и за да разгледате и сравните продукти, посетете сайта на Apogee99, където ще откриете голямо разнообразие и достъпни цени.

Какъв тип бойлер е най-подходящ за вас?

За да изберете подходящия за вас бойлер, трябва да знаете основните фактори, които да имате предвид, докато избирате. На пазара има няколко основни типа бойлери и всеки от тях има своите предимства и недостатъци. 

Ето основните типове бойлери:

●       Електрически – Това е най-разпространения и предпочитан тип бойлер, понеже е изключително лесен за инсталация и поддръжка. Електрическите бойлери работят с електроенергия и предлагат на потребителите надеждност и постоянен достъп до топла вода. Недостатъкът при този тип бойлери е по-високата консумация на енергия, което води до по-големи сметки за ток всеки месец.

●       Газови – Този тип бойлери са икономично решение за домакинството, тъй като затоплят водата по-бързо от електрическите бойлери и предлагат по-висока ефективност в дългосрочен план. Също така спестявате доста от сметките за ток. Недостатъкът при тях е, че първоначалната инвестиция е доста по-висока и изискват по-сложна поддръжка. Инсталацията също е доста по-голямо предизвикателство от тази на електрическите бойлери.

●       Термопомпени – Екологичното решение, което използва възобновяеми източници на енергия, за да затопли водата ви. Изключително ефективни са и намалят разходите за електроенергия значетилно. Проблемът при тях е, че първоначалната инвестиция е доста висока и инсталацията също е по-сложна и по-скъпа, отколкото при другите два вида.

Това са трите основни типа бойлери. За да изберете този, които отговаря на нуждите ви, трябва да прецените какви са предпочитанията ви, с колко място разполагате и да си определите точен бюджет. Ако вече сте сигурни какъв тип бойлер ви е нужен, посетете сайта на Apogee99 и поръчайте още днес бойлер с високо качество, който ще ви служи с години.

Как да изчислите подходящия обем на бойлера, според домакинството?

Ако не искате да изразходвате излишна енергия, изборът на правилния обем бойлер е изключително важен. Има няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, за да определите обема, който е нужен на домакинството ви.

Ето ориентировъчен модел на домакинства и техните нужди:

●       Малко домакинство – За по-малко домакинство, състоящо се от 1-2 души, бойлер с капацитет 50-80 литра е напълно достатъчен.

●       Средно домакинство – Ако домакинството ви се състои от 3 - 4 души, бойлер с капацитет от 100 до 150 литра би ви вършил страхотна работа.

●       Голямо домакинство – За големи домакинства от 5 и повече души, е добре да се насочите към бойлер с вместимост от 200 до 300 литра. Така ще сте сигурни, че винаги ще имате достатъчно топла вода.

Ако не сте сигурни, че вместимостта, която сме дали като ориентировъчна, ще ви бъде достатъчна, винаги можете да вземете бойлер, който да е с 50 литра по-голяма вместимост от горепосочената. Така ще бъдете спокойни, че винаги ще имате достъп до топла вода.

Как да поддържате бойлера си?

Както при всеки друг уред от домакинството ви, така и при бойлера, поддръжката е от съществено значение. Добре поддържания бойлер, ще ви осигури надеждна и икономична работа в продължение на дълги години. 

Ето как да поддържате бойлера си в оптимално състояние:

●       Редовно източвайте бойлера – Поне веднъж годишно източвайте бойлера си. Минерални отлагания и утайките, който се натрупват вътре, с времето водят до понижена ефективност и по-голям разход на енергия. При редовно източване, този риск се предотвратява.

●       Проверявайте анодния прът – Анодния прът е елемент, който защитава бойлера от корозия. С времето този елемент се износва и се налага да се смени. Проверявайте го на всеки 1-2 години и ако забележите следи на силна корозия, го сменете.

●       Проверявайте термостата – Уверете се, че термостата на бойлера ви е настроен на оптимална температура. Препоръчителната такава е около 60 градуса по Целзий.

С тези три лесни стъпки, ще сте сигурни, че бойлера ви е в изрядно състояние и рисковете от прекален разход на енергия, или повреди са сведени до минимум.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес