Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем прегарянето в края на седмицата и да намерим сили да оцелеем до петък?

02 февруари 2024, 11:22 часа

Всеки служител рано или късно ще изпита прегаряне, независимо дали обича работата си или я мрази. Ето как да избегнете прегаряне, като следвате няколко прости условия. Усилената работа за целта е важна. Но не трябва да забравяме за почивката.

Как да избегнете прегарянето?

1. Работете премерено и не се заемайте с много неща наведнъж

Трябва да изпълнявате служебните задължения със спокоен ритъм, без да бързате. В идеалния случай не изпълнявайте повече от 1-2 глобални задачи на ден (в допълнение към рутинните задачи). Много хора искат да свършат работата бързо, за да успеят до края на седмицата, затова се натоварват с много задачи.

Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?

2. Не се разсейвайте от новини и социални мрежи

Месинджърите, социалните мрежи и кратките видеоклипове в различни платформи са чудесен начин за почивка. Но не трябва да ги използвате на работното място, за да „разтоварите главата си“. В противен случай те постоянно ще ви отвличат от вършенето и няма да можете да свършите работата си навреме.

3. Напишете работен план за седмицата

Ако всеки работен ден е рутина и задачите винаги са едни и същи, тогава създаването на план за действие не е необходимо. Въпреки това, ако трябва да правите различни неща, докато сте в офиса, първо трябва да напишете какво да правите и защо.

Когато няма ясен план за действие, служителят ще бъде постоянно нервен и ядосан, че няма време да изпълни определена задача. Бърнаут ще настъпи преди уикенда.

4. Тялото и умът имат нужда от почивка.

От момента, в който човек прекрачи прага на офиса, той трябва да забрави за работата и всякакви въпроси, включително около къщата. Препоръчително е да отложите чистенето, готвенето и други задачи за уикенда. За да се възстановите добре, трябва да си починете.

5. Трябва да се наспивате добре

Един от ключовите фактори за предотвратяване на прегарянето е здравият сън. Трябва да е достатъчно дълго - поне 8 часа на ден.

Професионално прегаряне - симптоми и причини

6. Хранете се здравословно и балансирано

Друга причина служителите да изпитват прегаряне е лошото хранене. Ако постоянно ядете бърза храна по време на работа, тогава в тялото ви ще попаднат твърде много вредни вещества, което ще влоши здравето ви и в резултат на това настроението ви.

7. Намерете си хоби, което облекчава стреса

Много служители забравят, че е много полезно да имаш хоби. Практикуването му може да облекчи стреса за няколко минути и да осигури прилив на енергия за остатъка от работната седмица. Всичко ще бъде полезно: събиране на строителни комплекти, събиране на печати, риболов през уикенда. Ако правите това, което наистина харесвате, само за няколко часа ще можете да се „презаредите“ дори не по-зле, отколкото ако отидете на почивка на морето.

Има както мащабни хобита, които изискват да отделите няколко часа през уикенда, така и малки. Тези, които можете да правите всеки ден. Препоръчително е да се даде предпочитание на последното, тъй като в този случай ще бъде по-лесно да се избегне прегаряне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес