Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кажете "сбогом" на вълчия глад

23 септември 2021, 18:31 часа
Реклама

Това може да се случи след работа или в часове в университета, по време на домакински задължения или просто в самия край на деня. Появява се неочаквано и причинява хаос в хладилника ни. Малка закуска не е достатъчна за глада, затова вместо нея избираме голямо, солидно хранене, след което се чувстваме уморени и летаргични. С вълчия глад може да изпитваме много различни емоции - еуфорията се преплита със срам и угризения в резултат на безпомощност пред вътрешните нужди. И така, как можем да се справим ефективно с вълчия глад?

Нека първо си припомним, че се храним, за да живеем, а не обратното!

Подходящата мотивация и променящите се хранителни навици ще ни помогнат ефективно да се борим с вълчия глад. Количеството и качеството на храната оказват огромно влияние върху интензивността и времето на глада. Добър избор би бил 4 - 5 хранения на ден, състоящо се от :

- сложни въглехидрати,

- зеленчуци,

- продукти без захар или с ниско съдържание на захар,

- протеини (животински и растителни), съдържащи се в по-постни видове месо и млечни продукти,

- растителни масла, семена, семена и ядки,

- комплекс от протеини, въглехидрати и мазнини.

Предпочитаните сложни въглехидрати са част от пълнозърнести продукти, ориз, сладки картофи, които са по-добра алтернатива от класическите картофи. Благодарение на тях нивото на кръвната захар ще бъде балансирано, без прекалено бързо повишаване, а пристъпите на сън и умора след хранене трябва да спрат да се появяват. Тези храни също са с високо съдържание на фибри, за да се чувствате сити. Заслужава да се отбележи, че според съвременните изследвания кафявият ориз е надценен по отношение на стойността на гликемичния индекс и съдържанието на минерални соли. Фибрите се намират и в зеленчуците, така че трябва да се добавят към повечето ястия. Струва си да консумирате бобови растения в ежедневната си диета, тъй като те имат характеристики, подобни на пълнозърнестите продукти и освен това остават ценен източник на витамини и минерали, а индексът на ситост е наистина висок.

Протеиновите продукти също са добро решение - заради ситостта. Трябва обаче да изберете постните или полумазните с добавка на здравословни мазнини.

Комплексът протеин - мазнини - въглехидрати се състои от ястия, направени от тези 3 източника. Комбинирането им влияе върху усещането за ситост, правилната гликемия и предотвратява гладните симптоми и постоянното стържене в стомаха. Вместо просто да ядете ябълка за обяд, добавянето на обикновено кисело мляко и ядки е добър избор. 

Запомнете, че можете да победите вълчи глад! Трябва обаче да ядете балансирани, здравословни и разнообразни ястия с редовност и да избягвате стреса. Благодарение на това, непрестанния апетит към сладкиши и други такива най-накрая ще бъде забравен.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес