Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жизненоважни витамини за хора над 40 години

07 август 2024, 13:26 часа

Експертите препоръчват да възприемате витамините като истинска армия от хранителни вещества, които предпазват тялото от най-лошите симптоми на стареенето. Добрият хранителен режим е важен във всяка възраст, но става много важен след 40-годишна възраст, когато „правилата на играта“ се променят напълно.

Още: Лекар: Тази риба предпазва от диабет

Тялото не функционира по същия начин след 40-годишна възраст. Наддаването на тегло, сърдечните заболявания, диабетът и други хронични заболявания са част от проблемите на тялото. Един от най-добрите начини да бъдете здрави е да си набавяте правилните витамини и хранителни вещества не само от храната, но и от добавките.

Списък с витамини

По-долу ще прочетете кои са най-важните витамини, които не трябва да липсват в дневния ви режим след 40-годишна възраст.

Витамин B12

Когато навършите 40 години, витамин B12 не трябва да липсва в организма ви. Той е от съществено значение за кръвта и мозъка. Този витамин се намира в животински продукти, млечни продукти и яйца, но добавките са необходими, тъй като усвояването става по-трудно с възрастта.

Калций

Човешките кости абсорбират по-голямата част от калция преди 30-годишна възраст, но това хранително вещество играе съществена роля в поддържането на костите през целия живот. Полезен е за функцията на нервите, мускулите, сърцето и много биохимични реакции. Ако не получавате достатъчно от този витамин, тогава тялото го отнема от костите и съответно ги отслабва.

Важно е да не прекалявате с калция, защото може да увреди сърцето. Хората на възраст 40-50 години се нуждаят от 1000 mg калций на ден. Жените над 50 години трябва да консумират 1200 mg на ден.

Витамин D

Витамин D е важен след 40 годишна възраст. Недостигът му е свързан с диабет, сърдечни заболявания, склероза, рак на гърдата и дебелото черво. Витамин D също е необходим за усвояването на калций. Слънцето е най-добрият източник на този витамин, но също и добавките.

Магнезий

Магнезият е полезен за регулиране на кръвното налягане, важен аспект за 40-годишните, които след този праг са най-застрашени от високо кръвно налягане. Дефицитът на магнезий причинява сърдечни заболявания, диабет и възпаление.

Ако се храните здравословно, трябва да приемате поне 320 mg магнезий на ден. Магнезият се съдържа в билки, бобови растения, ядки, семена и авокадо.

Внимателен! Ако прекалите с магнезия, ще страдате от диария и гадене.

Калий

Калият играе основна роля в поддържането на кръвното налягане. Калият намалява риска от инсулт. Лекарите препоръчват поне 2 грама калий на ден, в случаите, когато не страдате от някакво конкретно заболяване. Калият се съдържа в бананите, сладките картофи, боба и лещата.

Ако прекалите с калия, трябва да внимавате, защото излишъкът от този минерал уврежда храносмилателната система и сърцето.

Омега 3

Те не са витамини, но мастните киселини са важни за противодействие на негативните промени в тялото, които идват в резултат на възрастта. Проучванията потвърждават, че мастните киселини понижават кръвното налягане и лошия холестерол. Тези киселини предпазват сърцето и мозъка.

Можете да намерите мастни киселини в риба, ядки, ленени семена, билки и други. Добавките също са полезни. Опитайте се да консумирате поне 500 mg от тези киселини на ден, ако сте здрави, 800 до 1000 mg на ден, ако страдате от сърдечно заболяване, и 2000 до 4000 mg на ден, ако имате високи триглицериди.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, консултирайте се с Вашия лекар относно правилната дозировка на мастните киселини.

Пробиотици

Още: Учени: Не диета, а тези съвети ще поддържат сърцето ви здраво и силно

Пробиотиците не са нито витамини, нито минерали, но са необходими на хората над 40 години. Пробиотиците поддържат стомаха здрав и намаляват риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Пробиотиците са полезни след 40-годишна възраст, когато мускулната маса намалява и склонността към напълняване е по-голяма.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес