Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте това по време на Коледните пости и ще се чувствате отлично

09 ноември 2021, 10:29 часа

Коледните пости 2021 – ва година стартират на 15 ноември, понеделник. Преди това обаче е желателно човек да подготви тялото си за този вид въздържание, така че да не стресира своя организъм.

Днес ще си поговорим малко повече за това какви храни е позволено да се консумират по време на коледните пости и на кои е желателно да наблегнем, ако искаме да усещаме прилив на енергия и да увеличим работоспособността си.

Храни, които е добре да се консумират по време на Коледни пости 2021 – ва година

Коледните пости, както повечето знаят, не са най-строгите. Няколко са дните, в които е позволено да се консумира риба.

Ето и как се разпределя строгостта на самите пости:

• 15 – 22 ноември – това е периодът, в който се спазва строг пост;

• 23 – 19 декември – периодът, в който може да се консумират риба и вино, с изключение на сряда и петък, когато са строги пости;

• 20 – 24 декември – това е периодът, в който отново се спазва строг пост;

• 25 декември – денят, в който човек вече може да похапне месо или други продукти от животински произход.

Ако сте решили да постите, няма причина да се тревожите за здравето си, тъй като по време на въздържание вие доставяте всичко необходимо на организма, чрез растителните продукти, които похапвате.

Не само, че ще усещате прилив на енергия, ще пречистите тялото си от токсини, но и ще свалите излишните килограми. Разбира се, постят единствено хората, които са в добро здравословно състояние. Всички останали не бива да подлагат волята си на изпитания.

Ето и какви храни е желателно да се консумират по време на постене:

• Бобови храни;

Добре знаете, че организмът се нуждае от белтъчини, които сме свикнали да си набавяме от млечните продукти и месото. За да не се получава дефицит, трябва да включите в менюто си всякакви ястия с боб, леща, нахут, кълнове, гъби, авокадо, соева кайма, соево мляко, растителни сирена и кашкавали, пълнозърнести продукти, сушени плодове.

• Рибни продукти;

Когато ви е позволено да ядете риба, най-добре да заложите на такава, която е с високо съдържание на белтъчини: херинга, паламуд, риба тон, скумрия, сафрид, бяла риба, пъстърва.

• Плодове и зеленчуци;

Разбира се, че трябва да консумирате солидни количества плодове и зеленчуци. Именно чрез тях си набавяте ценни минерали и витамини, от които тялото ви се нуждае. Заложете на портокали, ябълки, тиква, картофи, цвекло, моркови, спанак, броколи и други.

Ползите от постите и гладуването

• Макаронени изделия;

Почти всички видове макаронени изделия, които можете да си закупите от магазина, са подходящи по време на постене. За да сте сигурни обаче, че не прегрешавате, прочетете етикета. Възможно е в някои от тях да присъстват мляко или яйца.

• Зехтин.

Вместо масло или олио, добавяйте към ястията си зехтин. Той има свойството да пречиства натрупаните мазнини от организма.

Спазването на Коледни пости 2021 – ва година и всички останали ще пречистят ума и тялото ви и ще ви накарат да се чувствате по-стойностни, пълноценни и със самочувствие.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес