Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яйца в хладилник - ето колко най-дълго може да издържат!

14 юни 2023, 10:44 часа

Запазването на яйца е тема, която често повдига сериозни въпроси - в края на краищата разваленото яйце може да провали приготвянето на храната или да причини здравословни проблеми, ако се консумира.

Реклама

Съхраняването на яйца в хладилника е доста често срещан навик, но трябва да се внимава, за да сте сигурни, че те ще бъдат в добро състояние, когато дойде моментът да ги използвате. В крайна сметка колко време издържа едно яйце в хладилник?

Както всяка храна, яйцата имат определен срок на годност. По принцип този период е 60 дни след датата на снасяне, стига да се съхраняват в хладилник. Ако това условие обаче не е спазено, този срок може да претърпи изменения, особено, ако яйцата са подложени на високи температури, както често се случва през лятото. Най-добре е винаги да сте запознати със срока на годност и посочения начин на съхранение не само на яйца, но въобще на всеки продукт, за да можете да го консумирате, преди да се развали.

В какъв вид са най-полезни яйцата?

Кои са най-добрите начини за съхраняване на яйца?

Най-важният съвет, свързан със запазването на яйцата неразвалени, е за предпочитане да се съхраняват в хладилник. Ниската температура възпрепятства развитието на микроорганизми и влошаване на качеството на яйцата, което им позволява да се съхраняват по-дълго, преди да бъдат консумирани.

Идеалното е да ги поставите на рафтовете на хладилника, а не на вратата, както мнозина в крайна сметка правят. Обяснението за това е, че вътрешността на вратата е подложена на по-големи температурни промени, когато хладилникът е отворен. Това е фактор, който може да навреди на продукта до степен да го направи негоден за консумация.

Друга добра практика е да ги съхранявате в оригиналната магазинерска опаковка, тъй като това предотвратява контакта на яйцата със замърсени повърхности или с други храни. Това предотвратява случайни пукнатини в черупката или дори възможно кръстосано замърсяване. Ако пък непременно искате да смените опаковката, дадена от магазина, най-доброто е да съхранявате яйцата в съд с капак.

Внимание: никога не мийте яйцата преди съхранение!

По време на производствения процес в птицефермите и складовете на предприятията и магазините те преминават през модерни системи за почистване и дезинфекция. Измиването им преди съхранение в хладилник увеличава рисковете от замърсяване поради порьозността на черупката, така че този начин за „хигиенизиране“ не се препоръчва.

Учени разкриха по колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от инсулт

Как да проверите дали яйцето е добро за консумиране?

Първата предпазна мярка, която трябва да вземете, преди да консумирате яйца или да ги използвате в рецепта, е да се уверите, че са в срок на годност. Тази информация може да се намери на самата опаковка и е от съществено значение за безопасната консумация на храните. Обаче дори в този период е възможно яйцето да се развали, така че си струва да внимавате допълнително, преди да го включите в храната.

Добър съвет е винаги, когато използвате яйце, да го счупите отделно в съд, преди да го поставите в тигана или да го добавите към други съставки. Така можете да наблюдавате цветовете и миризмата на белтъка и жълтъка. Ако забележите подозрителни белези и неясни характеристики, най-добре е да използвате друго яйце при приготвянето на вашата рецепта.

Също толкова важно, колкото и грижите за опазване, е да избираме продукти с добро качество, когато пазаруваме. Най-добре е да отдавате предпочитание на яйца, които преминават строг качествен и хигиенен контрол - от излюпването на птиците до трапезата на потребителите.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес