Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извън Русия: Коя европейска страна е с най-много население

18 октомври 2024, 19:18 часа

Когато става въпрос за най-населените държави в Европа, първото, което вероятно ви идва на ум, е Русия – тя безспорно заема челната позиция на континента по брой жители. Но ако се фокусираме само върху страните от Европейския съюз и изключим Русия, коя е страната с най-голямо население? Отговорът е Германия, която през последните години продължава да се утвърждава като най-гъсто населената държава в Европа след Русия.

Населението на Германия

Според данни към 31 март 2023 година, населението на Германия достига впечатляващите 84 432 670 души. Този брой поставя страната на второ място по население на целия европейски континент, веднага след Русия. Германия е не само икономически лидер в Европа, но и най-гъсто населената държава в Европейския съюз, като продължава да привлича хора от различни части на света благодарение на своята стабилност и добри възможности за работа и образование.

Населението на Земята бързо ще намалее. Какво означава това?

Причини за нарастване на населението на Германия

Една от основните причини за постоянното нарастване на населението в Германия е миграцията. През последните години страната се превърна в предпочитана дестинация за хора, търсещи по-добър живот и професионални възможности. Германската икономика предлага стабилност и добре развита социална система, което привлича много имигранти, особено от други страни в Европа, Близкия Изток и Африка.

Освен миграцията, Германия има сравнително стабилна демографска структура, макар и с известно застаряване на населението, което е характерно за повечето развити държави. Правителството обаче се старае да поддържа баланс чрез социални политики и интеграция на мигрантите, което допринася за увеличаването на броя на жителите.

Над 84 милиона: защо расте населението на Германия

Ролята на Германия в Европа

Като най-населената държава в Европейския съюз, Германия играе ключова роля в политическите и икономическите процеси на континента. Със своето голямо население и развита инфраструктура, страната е основен двигател на европейската икономика и има значително влияние върху решенията, които се взимат на европейско ниво.

Други големи европейски държави

След Германия, други държави с голямо население в Европа включват Франция, Великобритания и Италия. Въпреки че и те са сред най-населените страни в региона, тяхното население не достига броя на жителите на Германия. Това подчертава колко значима е страната в контекста на демографската картина на Европа.

Германия не само че е икономическият мотор на Европа, но и най-населената страна на континента след Русия. С население от над 84 милиона души, страната продължава да бъде ключов фактор както на европейската, така и на световната сцена. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес