Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извън Кърджали: Кой е най-големият град в областта?

15 март 2024, 19:46 часа

Със своите 142 508 жители област Кърджали се нарежда на 17 място в страната – някъде около златната среда – нито една от най-многолюдните у нас, нито от тези области, които са на опашката. По-големи от нея са 16 области, които подредени по азбучен ред са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен.

Област Кърджали има 7 общини, повечето от които или са изцяло селски общини, или населението в селата е значително по-многобройно от градското население. Съвсем естествено най-голямата община е Кърджали, в която се намира и областният център – град Кърджали, като населението на тази община е предимно градско. Извън Кърджали в областта кой е най-големият град? Дали той е общински център на втората по големина община, или следва да го потърсим в някои от останалите общини в област Кърджали?

Коя е най-малката община в България?

Общини в област Кърджали

Седемте общини в област Кърджали се подреждат спрямо броя на жителите си според данни на НСИ, както следва:

  • Община Кърджали – 62 926 жители според статистиката за населението по области, общини, местоживеене и пол на НСИ към края на април 2023 година,
  • Община Кирково – 20 430 души население според данните на НСИ към края на април 2023 година, като 100% от това население е селско, в община Кирково няма град, факт, който дава отговор на въпроса дали вторият по големина град извън Кърджали в областта е разположен във втората по големина община,
  • Община Крумовград – 17 102 души население според данните на НСИ към края на април 2023 година,
  • Община Момчилград – 14 486 души население според данните на НСИ към края на април 2023 година,
  • Община Ардино – 11 373 жители според данните на НСИ към края на април 2023 година,
  • Община Джебел – 8 497 жители според данните на НСИ към края на април 2023 година,
  • Община Черноочене – 7694 жители, изцяло селска община, най-малката в областта.

Изключвайки двете общини, в които липсва град, както и общината с областния център, остават 4, сред които следва да открием в коя от тях е най-големият извън Кърджали град в областта.

Ето коя община е с най-неграмотното население

Извън Кърджали в областта кой е най-големият град?

Търсим най-големия град извън Кърджали в областта сред 4 общини – Ардино, Джебел, Крумовград и Момчилград.

В Община Ардино значителна част от населението живее в селата, а общинският център Ардино е с 4521 души население към края на 2023 г.

В Община Джебел населението на селата е по-многобройно от това в град Ардино, чиито жители са 3717 души към края на 2023 г.

В  Община Крумовград макар селското население да е три пъти повече от градското, общинският център град Крумовград е дом за 5295 души към края на 2023 г.

В Община Момчилград жителите на града са малко повече от тези на селата в общината, а общинският център Момчилград е населяван от 9439 души по данни на НСИ към края на 2023 година, което прави този град извън Кърджали в областта най-големият спрямо броя на жителите си. Така се оказва, че вторият по брой на жителите си град в областта се намира в четвъртата по брой на жителите община.

Ако обаче подредим общините спрямо площта им, то подредбата ще изглежда различно от тази по броя на жителите – най-голяма е площта на Община Крумовград, следвана от Община Кърджали, в която е областният център, което е нетипично, тъй като обикновено площта на общината с областният град е най-голямата, Община Кирково, Община Момчилград, Община Ардино, Община Черноочене, която макар да е най-слабо населената не е най-малка по площ и най-малката спрямо площта си – Община Джебел, която пък е на предпоследно място спрямо броя на жителите си.

Момчилград – извън Кърджали в областта най-големият град – какво знаем за него?

Разположен в Източните Родопи сред приказната им красота и близо до предполагаемия гроб на певеца Орфей в близкото село Татул, Момчилград е привлекателен за туристите със старата си и богата история, чиито корени ни връщат в Средновековието. Първото по-подробно описание на града е на френски географ, наричащ града Мастанли и споменаващ го като административен център на каазата Султан йери.

Тоест това е бил турски град, в който българско население се заселва чак през 18-19 век, а Балканската война поставя началото на териториалното присъединяване, обществено и културно приобщаване на Мастанли към българската държава. Въпреки това и до днес мнозинството от населението се самоопределя като турци, над 84% от населението е мюсюлманско, а броят на българите е значително малоброен.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес