Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изсипете това в мивката или канала - ще забравите за лошата миризма и запушването

13 юли 2024, 12:53 часа

Запушеният канал на мивката, банята или вана е истински кошмар. Не само пречи на изтичането на вода, но може да причини неприятна миризма.

ВиК услугите са скъпи, но има начин да се погрижете сами за разрешаването на този проблем. Дори не се нуждаете от скъпи химикали, закупени от магазина, можете да използвате това, което имате в банята си.

Водопроводчик: 9 неща, които никога не трябва да изливате в канала

Отпушване на канала 

Всяка домакиня знае, че сода бикарбонат и оцет помагат в този случай, но има един хигиенен продукт, който прави чудеса при запушен канал. Това е прах за пране. Ензимите, съдържащи се в праха за пране, не само разграждат мазнините и мръсотията по дрехите ви, но могат да направят същото и в канализацията. Добавете 3 супени лъжици прах за пране в тенджера с половин литър преварена вода - можете да добавите повече в зависимост от силата на праха и размера на канала. Горещата вода ще помогне за активирането на препарата и ще премахне упоритите мазнини от канализацията. Изсипете в канализацията и оставете сместа да подейства половин час. След това пуснете горещата вода, за да отмие остатъците.

Ако този метод не проработи от първия път, повторете процедурата. 

Други методи за отпушване на канала

Може би най-лесният вариант е да загреете вода в чайник или тенджера до кипене и да я излеете внимателно в канала. Добре е първо да изсипете сол в него и да я оставете да подейства за 20–30 минути, след което залейте с вода. Този метод обаче не може да се използва при наличието на пластмасови тръби - те могат да издържат на температури до 70°C. В случая можете да налеете вода от чешмата - обикновено нейната температура не е по-висока от 50–60°C, но тогава трябва да поддържате потока за 10–20 минути, което не е много икономично. 

Сода бикарбонат и оцет са друг популярен начин за отпушване на канала. Трябва да изсипете 200 гр (пакет) сода в канала и след това да излеете чаша 9% оцет (можете да разредите киселината до желаната концентрация) и да затворите канала със запушалка, така че да предотвратите излизането на пръски навън, които се появяват в резултат от протичащата реакция - появилата се пяна разяжда мазнината. След 15-30 минути трябва да премахнете запушалката и да изплакнете с гореща вода от чешмата или загрята в чайник или тиган. 

При по-сериозни запушвания смесете 50 грама обикновена и калцинирана сода и изсипете сместа в дренажния отвор. След това трябва да излеете 150 ml 9% оцет и хлор (течната белина също ще свърши работа). Затворете дренажния отвор със запушалка, за да предотвратите навлизането на миризма в кухнята и оставете за половин час. След 30-40 минути, премахнете тапата. За да отмиете останалото количество мазнина и мръсотия от вътрешната страна на водопроводните тръби, ще ви е необходима гореща вода от чешмата.

Защо някои домакини сипват олио в мивката

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес