Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпълняват ли желания падащите звезди?

17 юли 2021, 21:00 часа

Ако гледате небето в звездна нощ, вероятно в даден момент ще бъдете изненадани от ярко тяло, което се движи пред очите ви с голяма скорост. Веднага щом го погледнете, няма да го има. Народно ги наричат падащи звезди . Какви са тези странни обекти и защо са толкова ефимерни?

Според традицията падащите звезди са изпълняващи желанията звезди. По този начин, за да гарантираме, че едно желание ще се сбъдне, ще бъде достатъчно да го поискаме в секундите, в които траекториите му продължават. Идеята за придаване на магически свойства на непознати елементи води началото си от древни времена и е в основата на много от митовете, които познаваме днес. Има няколко мита, които откриваме около метеорните потоци. Някои от тях твърдяха, че са показателни за нещо положително;  други обаче ги имаха като предвестници на лоши новини.

Митове за пожелания със звездите

Легендата се връща почти до произхода на човечеството. Небето винаги се е смятало за нещо вълшебно, мястото на пребиваване на древните богове.

Една от теориите гласи, че астрономът Клавдий Птолемей вярва, че когато пада падаща звезда, небесното царство се отваря за смъртните . Следователно те се възползваха от възможността да отправят своите желания към падащите звезди , за да бъдат чути техните молитви. Освен това желанието трябваше да бъде поискано преди звездата да изчезне, в противен случай мечтата нямаше да бъде изпълнена.

Други митове за падащите звезди

Един от най-известните митове е връзката на звездите с раждането на Исус. В следствие на това е започнало да се смята, че когато една звезда падне от небето, това е пристигането на нещо добро и положително.

Друга от легендите, която някои също се отнасят до раждането казва, че всяка звезда е била душата на човек, така че падането на звезда е предвещало раждане.

И накрая, има такива, които смятат падащите звезди за известия на негативни новини, носители на съобщения за смърт. Ето защо се е слуцвало, когато някой е бил сполетян от нещастие и смърт на близък човек да твърди, че скоро е виждал падаща звезда.

И все пак...когато видите падаща звезда, просто си пожелайте нещо хубаво...може и да се сбъдне, знае ли човек?

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес