Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избирайте само тези моркови, те са по-сладки и по-здравословни

07 юни 2024, 12:15 часа

Може би най-известното полезно свойство на морковите е свързано с голямото количество червено-оранжев растителен пигмент в състава му - бета-каротин, предшественик на витамин А. 100 g продукт съдържа около 9 mg бета-каротин. Благодарение на това морковите се считат за много полезни за зрението. Друго добре известно предимство е, че можете да дъвчете сурови моркови редовно за вашите зъби. Този зеленчук също е отличен източник на фибри, които са необходими за доброто функциониране на червата и храносмилателната система като цяло.

Реклама

Най-сладкото и здравословно

По-добре е да изберете моркови с върхове в магазин или пазар: те са най-пресните и сладки, тъй като са събрани преди не повече от няколко седмици. Но ако няма върхове, може да са минали няколко месеца от прибирането на реколтата.

Морковите са най-доброто лекарство - ето от какво може да ви излекуват

Трябва да се обърне внимание на цвета

Ако видите лилави моркови, купете ги веднага! Тези моркови са по-сладки и съдържат много повече бета-каротин.

А мини-морковите, които много родители с готовност купуват за децата си, специалистът, напротив, съветва да не се вземат.

Правят се от деформирани зрели моркови, почти цялата външна полезна част се изхвърля и остава само вътрешната сърцевина. Такива моркови са много по-малко хранителни и здравословни.

Не бива да разчитате твърде много на ползите от замразените моркови. За разлика от много други замразени зеленчуци, след обелване и нарязване морковите могат да загубят половината от антиоксидантите, които помагат на тялото ни да се бори със свободните радикали и да удължи младостта.

Кога е най-добре да засадите моркови, за да е богата реколтата им

Как най-добре да ги съхранявате?

·       Отрежете върховете на пресните моркови, за да запазите влагата;

·       За да предотвратите горчивостта на морковите, те трябва да бъдат защитени от етиленовия газ, произвеждан от други зеленчуци и плодове. За целта трябва да се съхранява в затворен найлонов плик в хладилник или на хладно и тъмно място.

Как да ги готвим?

Въпреки общоприетото мнение, че суровите зеленчуци са по-полезни, с морковите всичко е малко по-различно. При готвене хранителните вещества в състава му стават по-бионалични, тоест се усвояват по-добре от организма. Но вместо готвене, е по-добре да се даде предпочитание приготвяне на пара или бързо пържене в тиган  - така вкусът и витамините ще се запазят по-добре.

Опитайте се да сготвите морковите цели. Нарязвайте само след готвене, за да получите повече хранителни вещества.

Много хора знаят за това, но би било полезно да ви го припомним. За да се усвои по-добре бета-каротинът, се препоръчва да ядете моркови с източници на мазнини  - например масло, ядки, заквасена сметана. Според някои оценки това увеличава усвояемостта на бета-каротина почти осем пъти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес