Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате миришещи крака - ето как да забравите за проблема

09 август 2023, 14:00 часа

Краката на всички миришат. При мъжете – малко по-силен, което има еволюционно обяснение. Мъжките птици пеят, привличайки женските, мъжките животни маркират своята територия, показвайки на другите, че тези земи вече имат собственик. И нашите предци са посочили присъствието си с помощта на „ароматни“ отпечатъци. Съвременните мъже имат много други начини да покажат кой е господарят в къщата и фактът, че краката им миришат силно, по-скоро ги притеснява. Освен това се случва те да „миришат“ дори въпреки факта, че техният собственик или домакиня добросъвестно взема душ сутрин и не забравя да изплакне вечерта.

Обувки с лошо качество. Краката в такива обувки и ботуши се чувстват като в найлонова торбичка. Ако горната част на обувките или маратонките все още може да бъде направена от изкуствени материали, тогава вътрешната облицовка е само естествена, не трябва да има никаква синтетика. В противен случай се осигуряват нехигиенични условия и лоша миризма.

Неспазване на хигиенните правила. В резултат на това краката излъчват несравним аромат, който не привлича, а отблъсква другите.

Заболявания. Случва се човек да се къпе редовно и да носи правилните обувки, но краката му пак миришат и се потят много. За да разберете причината, посетете терапевт. Прекомерното изпотяване на краката може да е симптом на сериозно заболяване. Или гъбична инфекция, микоза.

Стрес. Те също могат да причинят лош мирис. А също и - вълнението преди сериозно събитие или представление, по време на което дланите и краката се потят много.

Как да се отървете от неприятната миризма на краката? 

Имате миришещи крака - ето как да забравите за проблема

Ако не говорим за сериозно заболяване, тогава миризмата на краката може да бъде победена.

Козметика. Душ гелове, ексфолианти, сапуни ще помогнат за почистване на кожата, а специални дезодоранти, талк и пудри, кремове за крака с екстракти от лайка и градински чай, салицилова киселина и ментол, противогъбични и антибактериални компоненти ще намалят изпотяването и ще неутрализират неприятните миризми.

Дезодориращи стелки. Те са особено актуални в жегите. Тънки, с дебелина само 2-3 мм, с няколко слоя абсорбираща материя и въгленов филтър, те абсорбират потта и ви поддържат свежи. Някои от тях са допълнително импрегнирани с противогъбичен разтвор.

Бани за крака. Те ще помогнат за облекчаване на напрежението, релаксация, почистване на кожата на краката, а ако добавите няколко капки етерично масло (мента, лимон, бергамот, кипарис или лавандула), те също ще я ароматизират.

Възможно ли е бързо премахване на миризмата на краката

Душът е най-лесният и очевиден начин да се справите с миризмата на пот. Приемаме го ежедневно, но в същото време не сме ревностни: напълно достатъчно е да стоите под струя топла вода само за 5 минути. И не забравяйте за скрабовете за крака: колкото по-малко кератинизирани частици има по кожата, толкова по-малко е неприятната миризма.

Инфузия от брезови пъпки

Съдържа противовъзпалителни компоненти, които предотвратяват размножаването на бактериите по краката, което означава, че намаляват интензивността на миризмата. За да се приготви разтвор, 50 g сухи брезови пъпки се настояват в 250 ml алкохол за 10-12 дни в тъмна и хладна стая. След това инфузията се разрежда с вода и 3-5 пъти на ден в продължение на 2 седмици те избърсват краката си с памучен тампон.

Различните фактори за появата на неприятна миризма на краката и как да я предотвратим?

Сол и контрастни вани за крака

Всички те перфектно почистват кожата и облекчават неприятните миризми. Например за физиологичен разтвор разредете половин чаша сол в 1 литър топла вода и разбъркайте, докато солта се разтвори напълно. След това измиват краката си в тази вода.

Баня с дъбова кора

20 g суха натрошена дъбова кора се залива с 1 чаша гореща вода, вари се на водна баня в продължение на 30 минути, след това се филтрира, бульонът се изсипва в купа и, ако е необходимо, се разрежда с вода. Потопете краката си в тази вана преди лягане. Почитателите на метода смятат, че за да се отървете трайно от неприятната миризма, са достатъчни 5 процедури с интервал през ден.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес