Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате болен човек у дома? Ето какво трябва да направите!

12 август 2021, 16:15 часа

Имате възрастен човек или роднина, който се е влошил и се налага вече да се полагат грижи за него, а не знаете какво да правите? Не се тревожете - в тази статия ще обясним последователно какви са стъпките за това да можете да получите адекватна грижа и социална и финансова подкрепа за хора, които имат нужда от гледане. 

1) Изкарайте ТЕЛК решение 

Първото нещо, което трябва да направите е да изкарате ТЕЛК-ово решение на болния човек. Говорете с личния лекар за това каква е нужната документация, която трябва да се подготви и подаде след това в местния клон на РЗИ. Ще получите оценка на процента на инвалидност, който вашият близък има и на база на това може да опитате да получите различни социални и финансови помощи. 

2) Проучете добре какво може да ползвате като подкрепа 

Следете и проучете внимателно какви са типовете подкрепа, която даденото лице може да получи от общината и от социалните грижи. Има ли право да бъде записан на домашна патронажна грижа и какво включва тя? Има ли право на личен асистент и на колко часа? Има ли право на безплатни помощни средства като инвалиден стол или антидекопитален матрак (против рани от залежаване). След като знаете за какво точно може да кандидатствате, просто се погрижете да не пропускате възможност. 

3) Осигурете и адекватна частна грижа

С течение на времето е вероятно нуждата от грижа да прогресира. Следете внимателно ситуацията с вашите близки, за да можете да реагирате при евентуална предпоставка за увеличение на % на ТЕЛК или при нужда за осигуряването на денонощна грижа. Също така е важно да съобразите дали хората, които искате да се грижат трябва да имат някакъв тип медицинско образование (бивши санитарки или медицински сестри), защото това е важно условие когато става дума за болни хора, за гледането, на които се изисква такъв опит. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес