Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли храни, които увеличават желанието за консумация на алкохол?

13 юни 2024, 16:33 часа
Реклама

Учените са установили, че желанието за пиене често се бърка с глада. А с увеличаването на грелина, хормона на глада, желанието за алкохол се увеличава. И така, какво можете да ядете, без да пиете?

В различни изследвания американски учени са открили, че хормонът на глада грелин играе важна роля при желанието за алкохол. Участниците в експеримента, които са получавали инжекции с този хормон, пиели повече алкохол. Това означава, че високите нива на грелин увеличават желанието за пиене.

Има мнение, че сладкото помага да спрете да пиете алкохол. Според Мона Мурхаус, клиничен диетолог в Кралската болница в Отава, почти половината от пациентите, лекувани от алкохолизъм, съобщават за силно желание за въглехидрати, особено за сладкиши, след като са се въздържали от алкохол.

Лекар: Това е най-опасната комбинация от храна и алкохол

В резултат на това, когато ядат сладко, хората изпадат в още по-депресивно състояние: нивата на серотонин намаляват и желанието им за алкохол се увеличава. Обратно, диетата с високо съдържание на протеини повишава серотониновата активност - желанието за пиене е по-малко.

Какво трябва да ядете, за да не искате да пиете?

Всичко е въпрос на условни рефлекси

Все още няма надеждни данни за продукти, които повишават желанието за алкохол. Но най-вероятно жаждата за алкохол ще се засили от храната, която човек обичайно консумира с пиене.

Трябва ли да се борим с алкохолизма с безалкохолна бира?

Някои хора казват, че безалкохолната бира и вино помагат. По принцип такива заместители на алкохола помагат в ситуации на социално взаимодействие. Препоръчва се на пациентите да избягват алкохолна среда.

Лекар: Когато пиете алкохол, задължително яжте тези храни

Как да спрем да пием - рязко или постепенно?

Спрете да пиете по начина, по който го правите най-добре. В общи линии, когато човек е развил алкохолизъм, тогава той няма да може да спре да пие постепенно, ще трябва да се откаже веднага. Ако говорим за злоупотреба без развита зависимост, не е нужно да спрете напълно да пиете, но ще трябва значително да преразгледате навиците си и да намалите честотата на употреба.

Най-трудният период след спиране на алкохола

Тук всичко е индивидуално. Ако близки и роднини оказват емоционална подкрепа, тогава трудни периоди не се очакват. Друг е въпросът, ако злоупотребяващият човек спре да пие в позната среда, когато хората около него също не са склонни да пият.

Откъде да започнем по пътя към трезвеността?

Ако вече сте се опитали да спрете да пиете и опитът е неуспешен, трябва да започнете пътя към трезвеността, като помолите за помощ.

Така или иначе, трябва да се подготвите за факта, че няма да можете лесно да се откажете от пиенето. Няма специална диета, хапче или друг магически метод, който да ви помогне да спрете да пиете моментално и без усилие. Освен това, няма начин да възвърнете контрола върху употребата.

Ще трябва да положите много лични усилия и време, за да спечелите трезвеност. Но резултатът си заслужава!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес