Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Игрите на глада: Как да избегнем преяждането по време на ПМС

20 октомври 2024, 13:00 часа

В навечерието на менструалния цикъл в женското тяло настъпват значителни хормонални промени, които оставят отпечатък върху обичайния начин на живот - метаболизмът се забавя, така че нито тренировките, нито диетата няма да донесат видими резултати в тези дни. Външният вид също страда: през предменструалните дни течността лесно се задържа в тялото, което се проявява с подуване, сутрешни торбички под очите и леко наддаване на тегло.

Но основният въпрос остава на дневен ред: защо искате да ядете толкова много през този период, особено сладки и мазни храни? Факт е, че през този период нервната система е пренапрегната и за нейното успокояване е особено важно тя да получава достатъчно количество от хормона серотонин.

Това се дължи на работата на невротрансмитерната система: нервните клетки на вкусовия апарат, възприемайки сладост или мазнина, дават сигнал за производството на опиоиди, включително ендорфини - химични съединения, които се произвеждат в мозъка и носят удоволствие и спокойствие. В допълнение, те дори могат временно да намалят болката и стреса - не е за нищо, че за много жени храната е най-достъпният източник на приятни емоции. Следователно преяждането по време на ПМС не е необичайно за много жени.

Още: Рецепта за здравословен сок: Спанак, джинджифил и канела

Няколко прости съвета ще ви помогнат да контролирате теглото си.

1. Увеличете калорийния си прием. През този период, дори и да отслабвате, можете да си позволите някои глезотии - плюс 150-200 kcal към обичайния дневен прием на калории. Ако практикувате редовни дни на гладуване, не ги планирайте по време на периода на ПМС - тялото ви няма нужда от ненужен стрес.

2. Намалете количеството сол (това ще ви помогне да избегнете подуване), а също така напълно премахнете пушените храни от вашата диета . Увеличете количеството зеленчуци в менюто – те са богати на калий, който участва във водния метаболизъм и извежда излишната течност.

3. Яжте „правилната“ захар. Много жени изпитват желание за сладко по това време. За да може прогестеронът да изпълнява функциите си, нивата на кръвната захар трябва да са стабилни. Сладките са лесен, но не и най-добрият начин да повишите нивата на кръвната си захар. По-ефективно е да направите това с помощта на продукти, които съдържат сложни въглехидрати: пълнозърнест хляб, зърнени храни, плодове. Освен това, благодарение на такава диета, при 50% от жените е възможно значително да се намалят прекомерните прояви на ПМС, а в 10% от случаите - напълно да се отървете от дискомфорта. За да понесете по-лесно хранителните ограничения чисто психологически, можете да си позволите някои здравословни сладкиши: натурален мармалад и блатове, тъмен шоколад.

Още: Седемдневен режим с месен бульон: Какво се случва с тялото

4. Запасете се със сирене, риба и ядки. За да се справи с нервното напрежение през този период, тялото трябва да произвежда достатъчно количество от хормона серотонин. Вашата задача е да си осигурите строителен материал за синтеза му с помощта на хранене. Менюто трябва да включва храни, които съдържат триптофан, незаменима аминокиселина, предшественик на серотонина. Има го в шоколада, какаото, протеиновите продукти - пуешко, заешко, треска, риба тон, морски дарове, ядки, твърдо сирене. Триптофанът се усвоява по-добре със сложни въглехидрати. Така че идеалното допълнение към храни, съдържащи тази аминокиселина, би било пълнозърнеста гарнитура или хляб.

5. Приемайте витамини. Различни витамини и микроелементи подпомагат усвояването на триптофана. Това са предимно витамини С и група В, магнезий. За да получите дневна доза от всички необходими микроелементи, имате нужда от зеленчуци и плодове (същите 400-700 g на ден).

6. Пийте билкови чайове. За да намалите раздразнителността и депресията, допълнете диетата си с билкови чайове от лайка, бял равнец, невен или маточина. По-добре е да избягвате силен черен чай, кафе и алкохол - те могат да влошат промените в настроението. През този период Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате допълнителни магнезиеви добавки, които имат успокояващ ефект, което ще Ви помогне да избегнете емоционалното преяждане.

7. Намерете алтернативни източници на спокойствие. Това може да бъде нещо различно от храна, например медитация, всякакви процедури за тяло, аудио визуализация.

Още: ПМС- плод на еволюцията?

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/golodnyie-igryi-kak-ne-obyedatsya-v-pms-/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес