Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които трябва да избягвате, за да предотвратите развитието на камъни в бъбреците

06 септември 2021, 14:00 часа

Едно от водещите места сред урологичните заболявания е уролитиазата. Според статистиката до 15% от населението се сблъскват с основния проблем с камъните в бъбреците. И след една година повтарящи се камъни се появяват при 18% от пациентите, след 5 години - при 30% от хората, а след 10 години - при 50%. 

Сред най -често срещаните фактори, които увеличават риска от уролитиаза, той отбелязва затлъстяването, диабета, наследствеността, инфекциите на пикочните пътища, излишната пикочна киселина, паращитовидните заболявания и липсата на течности. Но както се оказа, много зависи от това, което човек яде и пие. Прекомерните количества сол, месо, захароза и фруктоза, както и витамини С и Д, са ключови фактори за образуването на камъни в бъбреците.

Солена храна

Прекомерното желание за сол драстично увеличава образуването на камъни. Задържайки течността в организма, тя провокира нарушение на нормалното отделяне на урина и отлагането на соли. "Колкото повече натрий в храната, толкова повече калций се отделя. В резултат на това се образуват камъни. Нека ви напомня, че калциевите камъни съставляват 80% от всички камъни", казват специалистите. Ограничението се отнася както за солта, като независимо вещество, така и за храни с високо съдържание на нея. В идеалния случай трябва да намалите приема на сол до минимум, до 3 грама на ден.

Месо

СЗО официално призна червеното месо като една от водещите причини за камъни в бъбреците. Факт е, че високото съдържание на животински протеини води до увеличаване на пикочната киселина и калция в урината, които трудно се отделят от тялото и често причиняват уролитиаза. Александър Мясников уверява, че този продукт трябва да се консумира в минимално количество 1-2 пъти седмично. Опитайте да замените червеното месо с бяло: пилешко, пуешко, заешко и пъдпъдъчно.

Спанак и киселец

Популярни сред почитателите на здравословния начин на живот, спанакът, киселецът, целина и магданоз са изпълнени с опасност: тези продукти са източници на оксалати, оксалова киселина, която нарушава нормалното отделяне на соли от тялото и допринася за увеличаване на образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур. 

Алкохол и газирани напитки

Газираните напитки са една от най -големите заплахи за здравето. Те съдържат фосфорна киселина, която причинява промени в пикочните пътища, като по този начин допринася за появата на хронично бъбречно заболяване и образуването на камъни.

Алкохолът нарушава функционирането на бъбреците и какво се случва след това, всеки знае. В същото време умерените дози сухо червено вино намаляват риск от образуване на камъни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес