Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които могат да СЪСИПЯТ лятната ви ваканция

11 юли 2023, 21:40 часа
Реклама

Повечето хора през лятната си ваканция гледат да си починат и си хапват, каквото им се прияде. Като цяло през горещите летни дни апетитът е силно намален. Специалистите обаче предупреждават, че човек трябва да внимава какво и колко яде, защото неподходящите храни може да развалят почивката. Първо, някои ястия се развалят по-бързо и лесно, когато навън е горещо и второ, има храни, които влияят върху телесната температура и чувството за комфорт.

Горещините навън и високата влажност увеличават скоростта на изпарение от кожата, т.е човек се поти повече. Затова е важно да се консумират повече течности – поне 7-8 чаши вода или друга хидратираща течност като чай или сок без захар. Смутитата трябва да бъдат ограничени до не повече от 200 мл. дневно, защото съдържат доста захари. Дори пиенето на вода не бива да е прекалено, защото голямото количество може да доведе до хипонатриемия – състояние, свързано с опасно ниски нива на натрий. Наблюдава се най-често при спортисти, които са приели много течности наведнъж. Симптомите обикновено са ниско кръвно налягане, гадене, повръщане и умора. Хората, които нямат проблеми с бъбреците, когато пият повечко вода, просто ходят по често до тоалетна.

Яденето на тази храна следобед увеличава риска от деменция

Специалистите препоръчват 20-30% от необходимите течности да идват чрез храната. Може да се консумират супи и яхнии, както и храни, богати на вода като диня, пъпеш, ягоди, целина, тиквички и др. По този начин усвояването на течности става по-бавно и бъбреците не се натоварват.

През горещите летни дни много хора се охлаждат като изяждат по един сладолед. Факт е, че студените храни и напитки първоначално имат охлаждащ ефект, но той е краткотраен. Причината за това е, че консумацията на храна води до повишаване на температурата, защото по време на храносмилане организмът генерира топлина. И когато това се съчетае с бързо охлаждане, тялото се опитва да компенсира чрез повишаване на вътрешната си температура. По този начин на човек може дори да му стане по-горещо, след като си изяде сладоледа. Всъщност причината през лятото да имаме по-малко апетит е, защото организмът ни се опитва да регулира телесната температура, като намали функциите, които генерират топлина – като храносмилането. Затова е важно какво ядем през лятото.

Диетолог съветва какво да ядем в горещините

По време на отпуска доста хора си хапват вредни неща, които през останалата част от годината избягват. Бургери, пилешки хапки, полуфабрикати и пържени ястия влошават храносмилането и запушват порите на кожата. Изкуствените подсладители и овкусители пък допълнително натоварват организма и така човек се чувства уморен, раздразнителен и не може да си прекара добре отпуската.

Приемът на алкохол е най-вредното нещо през лятото. Той действа диуретично, а честото уриниране може да доведе до дехидратация. Също така, ако прекалите с консумацията на алкохол, може на другия ден да имате гадене, световъртеж, умора и главоболие.

През горещите летни месеци е добре денят да започне със закуска с яйца и зеленчуци, може това да бъде омлет, например. Той ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Бобовите растения са за предпочитане пред тестените. Също така е добре да се храните често и по малко, за да избегнете чувството на тежест и подуване.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес