Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които успешно премахват лошия дъх

11 октомври 2024, 13:05 часа

Лошият дъх е смущаващ проблем, който засяга много хора. Предупреждение за заболяване или здравословно усложнение, храните, които консумирате и лошата устна хигиена са трите основни фактора за лош дъх.

Още: Комбинацията от алое вера и ТОЗИ природен продукт носи три удивителни ползи за вашето здраве

Здравословни проблеми, свързани с лош дъх

Лошият дъх или усещането за лош вкус в много случаи предупреждава за някакво заболяване. Сред най-честите са проблеми със зъбите и венците.

Пародонтозата е едно от тях и се появява в случаите, когато тъканите са засегнати от възпаление. В този случай малките артерии на зъбната тъкан, които пренасят кислород и хранителни вещества, се разрушават, блокирайки функцията на тъканта. Това заболяване се причинява от други заболявания, които могат да засегнат тялото, от тютюнопушене, алкохол и лоша устна хигиена. При остри форми това заболяване става хронично. Пародонтозата изисква намесата на зъболекар.

Сухотата в устата също причинява лош дъх. Сухотата в устата може да бъде резултат от различни лекарства, които приемате за лечение на здравословни усложнения.

Има много други заболявания, които причиняват орални заболявания, за които трябва да внимавате. Някои от тях са инфекции на дихателната система като пневмония или бронхит, хронични инфекции на синусите, диабет, висока киселинност в стомаха, както и проблеми с черния дроб и бъбреците.

Храни, които се борят с лошия дъх

Освен устната хигиена и миенето на зъбите сутрин и вечер, друг важен фактор за появата на лош дъх е начинът на хранене. По-долу споделяме някои от храните, които премахват лошия дъх.

Зеленият или черен чай съдържа високо ниво на антиоксиданти.

В последните проучвания е доказано, че консумацията на черен или зелен чай помага за премахване на лошия дъх, поради силата им да унищожават бактериите, причиняващи лош дъх в устата.

Киселото мляко е фантастичен продукт за устна хигиена.

Консумацията на чаша кисело мляко всеки ден намалява нивото на лошия дъх. Добрите ефекти на киселото мляко се дължат на съдържащите се в него пробиотици.

Водата е естественото лекарство и основният източник на благосъстоянието на тялото, включително здравето на устата.

Пиенето на вода помага за премахване на остатъците от храна от зъбите. Пиенето на вода стимулира производството на слюнка, елемент, който действа като почистващ агент в устата.

Магданоз и босилек, и двете съставки помагат много за премахване на лошия дъх, особено когато ядем чесън или лук.

Идеален за още повече ползи е комбинацията от чесън или лук с тези две подправки по време на консумация.

Ябълките и спанакът са две фантастични съставки за премахване на лошия дъх.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

Ябълките могат да се консумират след всяка храна, но също и сутрин, докато спанакът се препоръчва да се приема предимно суров и на салата.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес