Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни и напитки, които подуват корема

02 септември 2022, 17:22 часа

Какво причинява подуване на корема?

Последното ви хранене, седи дълбоко в корема ви в момента и се разгражда в супа от киселина и ензими. Това е храносмилателен процес, който обикновено движи нещата доста ефективно. Някои храни обаче са склонни да се задържат по-дълго, отколкото би трябвало в криволичещия ви чревен тракт.

Резултатът? Ще получите малко газове.

Това усещане за подуване, което получавате, след като ядете определени храни, са именно тези газове, които се натрупват вътрешно. По принцип се надуваш като балон... което внезапно може да те накара да се почувстваш сякаш ще се спукаш.

Ето някои храни, които могат да ви дадат чувството за подуване, и няколко начина да избегнете болката.

Бира

Бирата е газирана, което - както споменахме по-рано - може да доведе до подуване на корема. Също така се прави от трудно смилаеми зърнени храни като пшеница и ечемик. Плюс, че това е алкохолът, който има свой собствен набор от храносмилателни проблеми.

Пшеница/ръж/ечемик

Тези зърна извън полето са пълни с фибри. Но си струва да се отбележи, че те са с високо съдържание на неразтворими фибри, които не се разграждат добре по време на храносмилателния процес. (Неразтворимите фибри добавят „насипно състояние“ към вашите изпражнения.) Както беше отбелязано, храни, които не се усвояват добре, често в крайна сметка остават повече време в червата ви.

Какво да правим при постоянно подут корем и газове?

Леща

Лещата също е бобово растение, така че в общи линии е същата история като боба (но без музикалното признание). Съвети, които да опитате: Накисването на леща може да направи чудеса. Също така здравословната за сърцето леща се предлага в дъга от нюанси. По-светлата на цвят леща има по-малко фибри от по-тъмните си двойници, което я прави по-лесна за смилане.

Газирани напитки

Изпиването на газирана напитка поставя всички тези мехурчета в корема ви. Помислете какво се случва, ако разклатите кутия сода. Това е, което се случва вътре в теб, след като го изпиеш. Мехурчетата няма къде да отидат - и това ще ви накара да се почувствате подути. Съвети, които да опитате: Добавете още няколко чаши вода към ежедневието си и се опитайте да сведете консумацията на газирани напитки до минимум.

Ако вече сте направили някои избори, които са ви оставили подути, не се притеснявайте: чувството ще премине. Все пак може да е добра идея да отидете на разходка. Движението спомага много за храносмилателния процес. Може също така да обмислите промяна на списъка си за пазаруване, за да изключите вредните за вас храни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес