Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранене според кръвна група B – какво да избягваме?

03 октомври 2024, 12:00 часа

Един от най-полезните хранителни режими, които можем да определим като здравословни, макар да лисват сериозни изследвания и публикации по темата в медицински издания, е спазването на режим, съобразен с кръвната група. Режимът, безспорно един от най-модерните и обсъждани днес, е сред водещите тенденции в храненето, възприеман по-скоро не като диета, свързана със строги ограничения, намаляване на порциите и броене на калории, а като здравословен начин на хранене.

История на режима, промотиращ хранене според кръвната група

За първи път срещаме информация за хранене според кръвната група през 1996 година в книга на автора на този режим – натуропата д-р Питър Дж. Д'Адамо, като само едно медицинско проучване по темата, проведено няколко години по-късно, потвърждава твърденията на автора, че храненето според кръвната група е от изключителна полза за здравето. Това изследване, проведено през 2014 г. сочи, че хората, които следват някоя от диетите за хранене според кръвната група, имат подобрение на определени кардиометаболични рискови фактори, което е достатъчна причина да го обявим за полезен, като се има предвид смъртността от сърдечно-съдови заболявания и съдови инциденти в световен мащаб. И без публикувани научни данни обаче не е трудно да определим режима като здравословен, ако имаме познания какво точно включва той и на какви принципи се основава.

Още: Хранене според кръвната група AB – какво трябва да знаем?

Храненето според кръвната група се основава на разбирането за полезността от консумация  на прясна и непреработена храна, която не съдържа подобрители, овкусители, консерванти и е подходяща за храносмилателната ни система и индивидуалните нужди  на тялото ни. Храненето според кръвната група е полезно, тъй като доставя ценни хранителни вещества на организма благодарение на разнообразието от продукти, които се консумират и които не са преработени и не са полуфабрикати. Стремежът е към консумация на свежа храна, разнообразна и полезна за здравето.

Хранене според кръвна група B

Натуропатът д-р Питър Дж. Д'Адамо споделя мнението, че първите хора, чиято кръвна група е била 0, са били опитни ловци, консумиращи почти единствено месо, което си набавяли чрез лова сами. Така организмът на хората с кръвна група 0 е свикнал да преработва месо, но не е в състояние да преработва добре въглехидрати, поради което се редуцира до минимум консумацията на плодове и зеленчуци. Подобно обяснение натуропатът има за всяка кръвна група. Хранителният режим на притежателите на кръвна група В следва да е богат на козе, агнешко, пуешко и заешко месо, сочени като немазни и без осезаемо съдържание на транс мазнини, на умерени количества мляко и яйца, както и на риба. Тези препоръки не са универсални и макар в рамките на една и съща кръвна група – в случая тип Б, физиологичните черти могат да варират според надморската височина. Общото между отделните хора, които имат кръвна група В, е препоръката да се консумира разнообразие на храни, богати на ценни вещества.

Хранене според кръвна група B се счита да изключително полезно, тъй като включва не само месо, като при кръвна група 0, не само въглехидрати, приемани по време на  диетата под формата на плодове и зеленчуци, както е при хората с кръвна група А, а комбинация между препоръчваните храни от тези две хранители групи. Придържането към балансирана всеядна диета от месо, млечни продукти, зърнени храни, плодове и риба е от ключово значение за поддържане на ефективен метаболизъм, здравословно тегло и оптимална енергия. Хората с кръвна  група В са най-облагодетелствани в това отношение, тъй като се препоръчва консумацията и на месо и риба,  и на плодове и зеленчуци. Пълният списък с продукти, удачни за консумация при хранене според кръвна група B, включва:

Още: Учени: Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

  • агнешко месо, пилешко месо,
  • риба, като за най-полезни са сочени пъстърва, треска, сьомга, риба тон,
  • яйца,
  • млечни продукти като извара, сирене Фета, козе мляко, както и млечни продукти от растителен  произход като ядково мляко,
  • зеленчуци като спанак, броколи, зеле, картофи, моркови, чесън и лук,
  • плодове като сливи, ананас, череши, ябълки, диня, киви, грозде,
  • ядки,
  • пълнозърнести култури.

Списъкът с позволени и препоръчвани храни за хора, следващи режима хранене според кръвна група B, е огромен, а този, включващ забранените храни – много къс. За несъвместими се считат царевица, пшеница, леща, фъстъци, сусамово семе. Лещата се счита за вредна за хората с кръвна група В, тъй като съдържат лектини, които могат да попречат на храносмилането и усвояването на хранителни вещества, фъстъците възпрепятстват усвояването на хранителните вещества, а лененото семе води до проблеми с храносмилателната система при хората с кръвна  група В. 

 

Статията има само информативен характери не замества лекарска консултация.

Още: Учени откриха нова кръвна група след 50-годишна мистерия

източник: https://listonic.com/diets/blood-type-b-diet-food-list-shopping-list-and-pdf/

 

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес