Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранене според кръвна група 0 – какви са особеностите?

02 октомври 2024, 12:00 часа

Кръвната група днес ни вълнува не само при медицински процедури – кръвопреливане, но и при полагане на грижи за фигурата и здравето, тъй като сред съвременните диети и модерни течения при храненето е хранене според кръвната група. Тази диета, която по-скоро се разглежда като здравословна тенденция и хранителен режим, подходящ за цял живот, се заражда през 1996 година, когато авторът ѝ издава първата си книга по темата, разкриваща причините защо дадени храни се препоръчват за хората от конкретна кръвна група и са неподходящи за останалите. Натуропатът д-р Питър Дж. Д'Адамо разглежда хранителите навици на хората в древността, проучва с какво предимно са се хранили и установява връзка между кръвната им група и начина на хранене. Той открива например, че първите хора били ловци с кръвна група 0, които се хранили с месо, тъй като не са отглеждали зеленчуци, не са обработвали земята. Въз основа на тези открития и заключения д-р Питър изгражда своя хранителен режим според кръвната група и издава своята книга по темата през 1996 година. Д-р Питър вярва, че храните реагират химически с кръвната група и това е в основата на обяснението защо едни храни са подходящи за една кръвна група и неподходящи за друга. Според книгата му хората с различни кръвни групи също имат и различни чревни бактерии, наследени от предците, които правят дадени храни подходящи, а други – неподходящи. Натуропатът изследва и антигените в кръвните групи, определящи кръвната група, и подчертава, че тези антигени присъстват и в други части на тялото, включително в храносмилателния тракт. Всички тези проучвания, мнения, твърдения, открития на натуропата са в основата на режима му хранене според кръвната група, част от който е и хранене според кръвна група 0.

Хранене според кръвна група 0 – какво знаем за този режим и какво се консумира

Първите хора, изхранвали се с месо, което сами осигурявали чрез лов, имали кръвна група 0. Тяхната храносмилателна система се е приспособила към консумация на месо, което е изключително подходяща храна и за хората с кръвна група 0 днес. Препоръчва се и редовната консумацията в щедри количества на морски дарове, както и умерената консумация на млечни продукти и яйца, като трябва да се внимава с нивата на лош холестерол в кръвта и да се проследяват рутинно при годишните профилактични прегледи.

Още: В сезона на тиквите – кои видове познаваме и кой да изберем?

Диетата за хората с кръвна група 0 е богата на белтъчини и полезни мазнини, бедна на въглехидрати. Не само плодовете и зеленчуците рядко се консумират, но има и такива, които са напълно забранени – пъпеши, портокали, мандарини, ягоди и къпини, авокадо, кокос и продукти, които съдържат кокос. Позволена е консумацията на черна череша, гуава и манго, които помагат за набавяне на ценни витамини и минерали. 

Работи ли наистина диетата според кръвната група?

Преди да започнете хранене според кръвна група 0 например, вероятно бихте желали да разберете доколко тази диета наистина работи. Макар да липсват сериозни проучвания по темата за диета според кръвна група, които да са публикувани в рецензирана медицинска литература, все пак изследване от 2014 г. сочи, че хората, които следват някоя от диетите за кръвната група, са имали известно подобрение на определени кардиометаболични рискови фактори. Нещо повече – диетата според кръвната група предполага пълноценно хранене с прясна храна, пълноценна и полезна, а не с полуфабрикати, пълни с вредни мазнини и захар, поради което наистина е в състояние да подобри здравето. Диетата според кръвната група насърчава яденето на непреработени храни, което като цяло е здравословен подход.

Недостатъци на диетата според кръвната група и хранене според кръвна група 0

Още: Хранене според кръвната група AB – какво трябва да знаем?

Макар консумирането на месо, млечни продукти, риба, яйца да е от доказана полза за здравето, отказът от зеленчуци и плодове може да има негативно последствие, тъй като с него се редуцират витамините и минералите, които се приемат чрез храната. Хранене според кръвна група 0 не се препоръчва при някои здравословни проблеми като висок лош холестерол, високи нива на триглицеридите в кръвта или диабет.  Ето защо е добре да се извърши лекарска консултация, преди да се предприеме хранене според кръвната група.  Следва да се има предвид и че избягването на определени храни може да доведе до дефицит на хранителни вещества, поради което при някои кръвни групи се препоръчва прием на добавки – допълнително витамини и минерали.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: https://www.health.com/blood-type-diet-8663280

https://www.health.harvard.edu/blog/diet-not-working-maybe-its-not-your-type-2017051211678

Още: Вредно за децата: Какво трябва спешно да бъде ограничено от менюто на вашето дете

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес