Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Хормонът на любовта“ е ключът към затлъстяването и следродилната депресия

25 юли 2024, 18:18 часа

Ново проучване разкрива гении, които контролират апетита, емоциите и поведението, проправяйки пътя за потенциални лечения за следродилна депресия и затлъстяване.

Скорошно проучване, проведено от учени от Университета в Кеймбридж и Медицинския колеж Бейлър, установи, че генът TRPC5, когато липсва или е повреден, може да причини затлъстяване и следродилна депресия. Това революционно откритие, публикувано в списание Cell, предлага нова надежда за лечение на тези състояния с помощта на окситоцин, известен като "хормон на любовта", пише "Neurosaens" (Невронаука).

Вижте още: Ето кой трябва да внимава с консумацията на диня и пъпеш

Затлъстяването и следродилната депресия представляват значителни глобални здравни проблеми. Според Световната здравна организация затлъстяването се е увеличило повече от два пъти сред възрастните от 1990 г. насам, докато следродилната депресия засяга около 10 процента от жените през първата година след раждането, увеличавайки риска от самоубийство, което представлява една пета от смъртните случаи след раждането в страни с високи доходи.

Докато изучават две момчета с тежко затлъстяване, тревожност, аутизъм и поведенчески проблеми, учените откриват, че им липсва TRPC5 ген на X хромозомата. Допълнителен анализ показа, че и двете момчета са наследили този дефицит от майките си, които също са били затлъстели и са страдали от следродилна депресия.

За да потвърдят, че генът TRPC5 е отговорен за тези проблеми, изследователите са използвали генетично модифицирани мишки с дефектна версия на гена. Мъжките мишки показали същите проблеми като момчетата, включително наддаване на тегло, тревожност, антисоциално поведение и агресия. Женските мишки показали същото поведение, но когато станали майки, те показали депресивно поведение и лоша грижа за потомството.

"Това, което видяхме в тези мишки, беше много важно. Те показаха много сходно поведение с това на хора с липсващ ген TRPC5, което при майките включва признаци на депресия и трудности при грижата за техните бебета. Това ни показва, че този ген причинява тези поведения“, казва д-р Йонг Су, асоцииран директор по основни науки в USDA/ARS Центъра за изследване на детското хранене в Baylor College of Medicine.

Вижте още: Проучване: Аутизъмът е свързан с промени в микробиома на червата

Генът TRPC5 е част от семейство гени, участващи в откриването на сензорни сигнали, като топлина, вкус и допир. Този ген действа по пътя в хипоталамуса, частта от мозъка, която контролира апетита. Изследователите открили, че TRPC5 действа върху окситоциновите неврони, които произвеждат хормона окситоцин. Изтриването на този ген от окситоциновите неврони води до безпокойство, преяждане и нарушени социални умения при мишки и следродилна депресия при майките. Възстановяването на гена в тези неврони намалява телесното тегло и симптомите на тревожност и депресия.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес