Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груби грешки, които всеки прави, когато пече с ванилия

03 юни 2024, 09:44 часа

„Ванилия“ понякога се подхвърля като обида, за да означи нещо скучно. Но тази красиво ароматна подправка далеч не е скучна. Ако смятате, че ванилията е безвкусна, вероятно сте я използвали погрешно. И не сте сами – има много често срещани грешки, които хората правят с ванилията.

Като повечето неща в печенето, това изисква прецизност и малко знание, за да извлечете максимума. Когато се научите как да използвате ванилията правилно, вашите печива ще станат още по-вкусни. А ето и кои са грубите грешки, които много домакини допускат.

Използвате имитация на ванилия

Още: Керамична или метална форма: Къде се пече по-добре кексът?

Една от най-големите грешки, които хората правят, когато пекат с ванилия, е използването на имитация на ванилия вместо истинска. Разликата между чистия и имитиращия екстракт от ванилия е, че чистата ванилия има красив, нюансиран ароматен профил, а имитацията на ванилия просто не може да се сравни.

„Докато имитацията на ванилия често е по-евтина, липсва дълбочината на вкуса, осигурена от истинската ванилия, която идва от естествените съединения във ваниловите зърна“, обяснява Джесика Рандхава, създател на рецепти в The Forked Spoon. „Това може да доведе до печива, които са по-малко ароматни и имат леко изкуствен вкус“, добавя тя.

Обикновено ваниловата есенция е изкуствено направен аромат на ванилия, докато ваниловият екстракт се прави чрез вливане на ванилови зърна в алкохол, което е отличен носител на вкус", отбелязва тя.

Още: Как да използвате ванилията като афродизиак?

Не купувате ванилия на шушулки

Ако смятате, че единствената възможност за добавяне на ванилов аромат към вашата рецепта идва в бутилка или под формата на прах, помислете отново. Въпреки че не всеки ще иска да използва шушулки ванилия, те със сигурност си заслужава да бъдат разгледани. Но първо трябва да научите повече за тях и как да ги използвате.

Ваниловите зърна и цялата шушулка предлагат най-силния и комплексен вкус. Обикновено разделяте шушулката на две и изстъргвате семената от шушулката и ги добавяте към вашето печиво. Ако правите нещо като яйчен крем, крем за торта или основа за сладолед, можете да хвърлите остърганите семена и празната шушулка в млякото, да го оставите почти да заври, след което да изключите котлона. Покрийте и оставете зърната за най-малко 30 минути.“

Не си правите домашен екстракт от ванилия

Ако печете редовно с ванилия, струва си да проучите домашен екстракт от ванилия като опция. Това, което е страхотно при домашно приготвения ванилов екстракт, е, че можете да изберете своите ванилови зърна, да използвате повече или по-малко според предпочитанията си и да му се радвате за година или повече! Нещо повече, може да излезе доста по-евтино от екстракт от магазина с прилично качество, особено в дългосрочен план.

Приготвянето на домашен ванилов екстракт е лесен процес, който изисква само две съставки: ванилови зърна и алкохол. За да започнете, ви трябват ванилови зърна. Разделете ги и изстържете семената, преди да нарежете шушулките на парчета . Поставете ваниловите семена и зърната в чист стъклен буркан и ги залейте с алкохол, като покриете зърната напълно. Използвайте около 200мл уалкохол на 4-6 шушулки ванилия.

Водката е най-често използваният алкохол за ванилов екстракт поради неутралния си вкус, но можете също да използвате ром или бърбън за допълнителна дълбочина на вкуса.

Не всички печива се нуждаят от ванилия

Повечето рецепти за печене включват екстракт от ванилия, така че напълно оправдано мнозина си мислят, че всяко сладко печиво се нуждае от някаква форма на ванилия. Въпреки това, ако използвате ванилов екстракт или ванилови зърна всеки път, когато печете нещо сладко, правите грешка.

Не всеки десерт има вкусов профил, който се допълва от ванилия. Черешовият пай, например, всъщност е по-добър с бадемова есенция. Ако правите класическа лимонова торта, трябва да гоните този ярък пикантен цитрусов вкус, който не е необходимо да се притъпява с ванилия.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес