Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Греяно вино: Всичко, което трябва да знаете за най-любимата напитка през зимата

09 януари 2023, 15:45 часа

Зимата е най-доброто време за греяно вино. Глътка горещ винен коктейл ще ви стопли, отпусне и ободри. Можете да го пиете с интересна книга, но по-добре - в приятелски кръг за приятен разговор. Съставът на напитката е най-простият, но дава огромно поле за експериментиране с комбинации от различни съставки.

Какво е греяно вино?

Греяното вино e загрято до определена температура, комбинирано с подправки и плодове. Всичко изглежда просто, но процесът на приготвяне на коктейл е изпълнен с много нюанси. В зависимост от конкретната рецепта, напитката може да успокои или да тонизира. Често се използва като средство за профилактика при настинки.

Исторически контекст: кой е "изобретил" греяното вино?

Смята се, че греяното вино е било познато още в древен Рим. Тогава те са се опитали да „подобрят“ домашното вино с подправки.

Много по-късно рецептата за греяно вино мигрира в европейските страни. В студените райони виното се затопляло, за да е по-приятно да се пие през зимата. А във викторианска Англия напитката изобщо не е била „хит“.

Едва ли е възможно да се посочи класическа рецепта за греяно вино. Променил се е през вековете.

Произходът на думата "греяно вино" е двусмислен. Смята се, че името на винения коктейл произлиза или от немското "glühwein", или от полското "glintwajn". И двете думи означават "горещо вино".

Рецепта за ароматно греяно вино

Видове греяно вино

Всяка страна може да се похвали със собствена традиционна рецепта за греяно вино. Например, напитката от Германия се счита за най-„трудната“ на вкус – тя се приготвя с добавка от бренди, шери или портвайн, а като подправки се приемат индийско орехче, ванилия и кардамон. Френското червено греяно вино винаги съдържа коняк и цитруси. А британците съчетават виното с лимони, канела и карамфил.

Но всички съществуващи рецепти за греяно вино могат да бъдат разделени на 2 категории - алкохолни и безалкохолни.

С „градусовите“ напитки всичко е ясно - виното винаги присъства в състава. В зависимост от вида на използвания алкохол се приготвя червено и бяло греяно вино. При нагряване виното дава различни вкусове, така че си струва да опитате и двата вида.

А безалкохолното греяно вино е горещ сок със същите подправки и парченца плодове. Разбира се, то не дава този специален вкус и ароматен букет, както при алкохолното вино, но също е много популярно. Черешовият сок се използва като основа, за да изглежда напитката като "истинска".

Добавете канела, черен пипер към греяното червено вино при грип и забравете за проблемите

Идеалното вино за греяно вино

За приготвянето на греяно вино обикновено се взема сухо и полусухо вино - бяло или червено. Има рецепти с газиран алкохол в състава. В този случай температурата на нагряване на напитката не трябва да надвишава 50 °C. Но все пак сухото вино е най-добрата „неутрална“ основа, която след добавяне на ароматни съставки с допълнително нагряване разкрива своя потенциал.

По принцип не се препоръчва да се използват вина с богат букет и послевкус за греяно вино. Подправките и плодовете още повече ще "заглушат" основата. По-добре е да се даде предпочитание на "средно" вино с ниска цена.

Ето подправките, които са идеални за греяно вино:

  • мента,
  • анасон,
  • дафинов лист,
  • червен и черен пипер,
  • звездовиден анасон,
  • джинджифил,
  • кардамон,
  • шафран,
  • лавандула,
  • кориандър.

Оригинална българска стара рецепта за греяно вино - доверете се на традициите!

Как се приготвя греяно вино:

Подгответе всички плодове - измийте и нарежете (тънки филийки или кубчета).

В отделен съд смесете избраните подправки и ги залейте с вряла вода. Да престоят 10-15 минути.

Налива се виното в метален съд в желания размер.

Поставя се виното на котлона - огънят трябва да е минимален или среден.

Затопля се до около 80 ° C. Веднага щом парата започне да се издига над повърхността и се появят първите мехурчета се смъква от печката.

Към виното се добавя настойката от подправките. Разбъркат се. Остава се да престои.

След като се охлади, може да я подсладите с мед, сироп или меласа.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес