Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде утре, 26 октомври - спазват се редица традиции и обичаи

25 октомври 2024, 12:16 часа

На 26 октомври християнската църква почита паметта на раннохристиянския великомъченик и мироносец Дмитрий Солунски. На този ден отбелязваме Димитровден. Празнуват всички с имената Димитър, Димитрина и производните им.

История на св. Димитър

Той е бил роден в семейство на тайни християни и е кръстен тайно в домашна църква в град Солун. Баща му служил като проконсул при император Максимилиан, който се отличавал с категоричното си отношение към християните. След смъртта на баща си, Дмитрий е назначен на негово място за проконсул на Солунска област, чиято основна задача е да защитава града от варвари и безмилостно да се бори срещу разпространението на християнската вяра. Дмитрий помагал на християните с всичко: той открито проповядвал жителите на града на християнската вяра, изкореняваше езичеството и идолопоклонството.

Димитровден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Максимилиан се ядосал, събрал войска и отишъл в Солун, за да накаже непокорния проконсул. Дмитрий, знаейки за предстоящата си смърт, започнал да се моли и да пости. Императорът го хвърлил в затвора. Там Дмитрий продължи апостолската си дейност. Разгневеният император заповядал да го намушкат с копия. Това се случило през 306 г.

Господ прославил Димитрий за великата му вяра не само с големи чудеса, но и направил тялото му нетленно и костите му мироточни. Сто години след смъртта на Дмитрий гробът му бил отворен - тялото останало нетленно, а от костите изтичало благоуханно миро, което лекувало болните.

През пети век над гроба на светеца е построен храм, към който се стичат хиляди поклонници от цял ​​свят.

Традиции, обичаи и забрани, свързани с празника

Счита се, че Димитровден поставя началото на зимата. Предците ни дори са казвали:" Св. Димитър води зимата, а св. Георги - лятото". 

Денят се нарича още разпуст, тъй като се разпускат ратаите, извършва се окончателното разплащане с тях и се определя възнаграждението им за следващия сезон. 

Има поверие, свързано с този празник, което гласи, че първият човек, влязъл в дома, определя каква ще бъде годината. Ако е благ човек, годината ще бъде спокойна. Ако е богат, годината ще бъде богата и изобилна. Според традициите този ден може да се отиде без покана на гости на човек, който празнува имен ден. Задължително е да се донесат цветя с червен конец. Също така е задължително на празничната трапеза да има месо. Според поверието то трябва да е от женско животно, ако имен ден има жена или от мъжко животно, ако имен ден има мъж. 

До този ден се приключва и с всяка полска работа. Жените не трябва да извършват никаква домакинска работа, да плетат да шият и да бродират. 

Какъв празник е на 25 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес