Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде на 14 октомври, спазват се редица традиции и обичаи

13 октомври 2024, 08:08 часа

На 14 октомври православната църква почита голяма светица - Св. Петка, известна още като Св. Параскева. На Петковден имен ден празнуват всички с имената Петкана, Петра, Петко, Параскева.

Житие на Св. Параскева

Родена през 3 век в Икония в Мала Азия, Параскева израства в семейство на вярващи християни. Те особено почитали петъка, тъй като на този ден бил разпнат Исус Христос , а когато се родила дъщеря им, я нарекли Параскева - в превод „петък“.

11 октомври - какъв празник е утре и кой има имен ден 

Параскева остава сираче в ранна възраст, но не се отказва от вярата и след смъртта на родителите си. Момичето раздало богато си наследство на нуждаещите се и посветило целия си живот в служба на Господа, като решила да не се жени. Благодарение на праведния начин на живот на Параскева, много хора, които я познавали, също приели християнството.

Един ден военачалникът на римския император Диоклециан пристигнал в града, където живеела Параскева. Задачата на императорския пратеник била да изкорени християнството, а Параскева станала една от жертвите, защото отказала да се поклони на езическите идоли. Тя била измъчвана и хвърлена в тъмница да умре, но се случило чудо – Господ изцерил Параскева. Това обаче не спряло гонителите – те продължили да се подиграват на християнката, а след това я обезглавили.

Според преданието, дори след смъртта на Параскева, тя вършела чудеса и болните се изцерявали до нейните свети мощи.

Обичаи, свързани с празника Петковден

Св. Петка се счита за покровителка на жените и майките. Поради това  тя е наречена още „женска светица“, защитаваща семейния живот и брака. Момичетата се молели на Параскева за щастлив брак. Нашите предци вярвали, че Параскева защитава семейното щастие, молели са й да запази семейното благополучие, да намери младоженец, да излекува болести и дори да запази здравето на добитъка . Параскева се смятала за покровителка на домашните животни, нивите и женските занаяти.

На този ден сред предците ни е имало обичай да се подготвя домът за зимата. Хората са вярвали, че на този ден е важно да се помага на близки и да се правят добри дела. По традиция се приготвят колаци, като най-големият се нарича на Св. Петка. Децата се измиват със светена вода. 

На трапезата се слагат ястия с месо, с праз, както и сарми.

Забрани, свързани с празника

На този ден не трябва жените да се занимават с различни традиционно женски дейности (пране, шиене, плетене и др.). Мъжете не трябва да вършат тежка работа, включваща пръст и железни инструменти;

Забранено е:

  • да се провокират скандали, интриги и клюки;
  • твърде много забавление и смях може да доведе до скръб и тъга;
  • започнване на нови неща - те няма да донесат желаните резултати.

Тези, които все още не са намерили сродната си душа, не трябва да мият косата си или да се сресват, в противен случай рискуват да прекарат поне още една година сами. На самотните момчета не се препоръчва да ядат мазни храни (смятало се е, че отказът от обилно ядене на този ден ще им помогне да открият предана жена).

Бременните жени нямали право да дават нищо назаем, в противен случай съдбата на нероденото дете щяла да попадне в чужди ръце.

Празнуваме Петковден

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес