Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям църковен празник иде на 1 октомври, спазват се редица традиции и обичаи

30 септември 2024, 14:06 часа

На 1 октомври в църковния календар е Покров на Пресвета Богородица. Празникът се пада на една и съща дата всяка година.

В съвременното православие пълното име на празника е Покров на Пресвета Богородица. Той принадлежи към важните празници, тъй като събитията, предизвикали появата му, са настъпили след смъртта на Божията майка (т.е. Дева Мария, майката на Исус Христос). Въпреки че в съвременното православие, според църковния устав, Покровът на Пресвета Богородица не е един от дванадесетте големи празника, той е също толкова важен и се празнува почти толкова тържествено, колкото големите християнски празници. 

История на празника

Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). Според легендата, по време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги покрила със своя омофор (воал), който символизирал нейната защита. След това враговете се оттеглили и градът бил спасен. 

Какъв празник е на 30 септември - какво трябва и не трябва да се прави

Какво не трябва да се прави на 1 октомври

На Покров Богородичен, както и във всеки друг ден, църквата забравяне злословието, обидите и лошите посъпки. На този ден не може да бъдете неподредени. Предците ни са вярвали, че на този ден жените не трябва да са с пусната коса. Не могат да се подаряват остри предмети. Забранено е рязането на ноктите. Не бива да се тревожите твърде много или да мислите за негативното.

Не можете да бъдете мързеливи, в противен случай ще има проблеми с парите. На този ден е забранено премахването на паяжини.

Ако на този ден младоженците вдигнат сватбата, Покров Богородичен предвещава щастлив брак. Какво е времето на Покров, така ли ще бъде през цялата зима.

Предците ни са правили и много интересни гадания на този ден - ако жеравите вече летят към по-топлите страни - скоро ще дойде истинската зима; каквото е времето на този ден, такова ще бъде и на 1 април; ако птиците не бързат да отлетят към по-топлите страни - зимата още е далече; ако плевелите растат високо, очаква се много сняг.

Какво е времето на 1 октомври, такова ли ще е и на 1 април.

Традиции и обичаи на празника

Обичайно е да отидете на църква или да се молите у дома на Божията майка, може да я помолите за защита и покровителство.

Църковната служба в чест на празника започва предишния ден. В православните храмове се отслужва малка вечерня, голяма вечерня, утреня, а също и литургия. Богородица се прославя и нарича още Премъдростен извор и велика застъпница.

Вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила. Вярва се, че на този ден всичките им молби ще бъдат чути. Литургията е последвана от проповеди, които не само разказват историята на празника, но и обясняват неговия смисъл.

На този ден не се пости. Но ако празникът се пада на постен ден, сряда или петък, тогава е забранено да се яде месо, яйца, мляко и ферментирали млечни продукти, но е разрешена риба. 

На този ден нашите предци са се занимавали със земеделие, прибирали реколтата и събирали снопи за съхранение. Жените са поливали със студена вода децата през сито, защото са вярвали, че това ще ги закали ще са по-здрави.

Предците ни са посвещавали този ден на градинарство и бране на гъби. За жените денят е бил посветен на ръкоделие и почистване на къщата. На Покров се почита паметта на починалите роднини.

Какъв празник е на 29 септември - какво трябва и не трябва да се прави

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес