Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо никога да НЕ използвате климатика на колата си

01 март 2022, 16:05 часа
Реклама

Дори ако автомобилът ви е горещ през лятото, може да искате да преразгледате включването на климатика на колата. 

Защо не трябва да използвате автомобилния си климатик

Има малко неща, които са по-неудобни от гореща кола в горещ ден. Когато лятото достигне своя разгар и температурите се покачват, ще искате да започнете да пускате климатика на колата все повече и повече. Но ако се опитвате да спестите гориво и пари, може да искате да преразгледате включването на климатика на автомобила.

Навиците на умните хора – изненадващо

Автомобилните климатици изгарят ли повече газ?

Има множество дебати за това кой метод за охлаждане на превозното средство е по-икономичен: климатик или шофиране със спуснати прозорци. Няма съмнение, че и двете причиняват изгаряне на повече гориво. Въпросът е кое гори повече. Отворените прозорци увеличават съпротивлението по време на шофиране, а пускането на климатика изгаря горивото, за да работи. Нетърпеливи да докажат категорично коя опция има по-голямо влияние върху общите мили на галон (mpg), Обществото на автомобилните инженери (SAE) и General Motors направиха контролирано проучване, сравняващо горивната ефективност при шофиране с автомобилен климатик с шофиране с прозорците надолу.

Шофиране със спуснати прозорци

След сравняване на автомобили, те стигат до заключението, че шофирането със спуснати прозорци е по-икономично от използването на климатик. Тестът също така измерва горивната ефективност при затворени прозорци и липса на климатик, което е значително по-добро за гориво от другите два.

Ето как да повишите емоционалната си интелигентност

Екстремни метеорологични температури

Така че, ако трябва да се разхладите по време на горещо лятно шофиране, помислете за свалянето на прозорците. Въпреки че някои експерти казват, че климатикът е по-мъдрия вариант, когато става въпрос за вашата икономия на гориво, множество тестове показват друго. Въпреки това разликата не изглежда толкова екстремна, когато условията не са изключително горещи.

Източници:

Business Insider: CHARTS: It’s More Efficient To Drive With Your Windows Open Than Air Conditioner On

U.S. Department of Energy: Fuel Economy in Hot Weather

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес