Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емоционално хранене и защо трябва да го избягвате

05 септември 2022, 12:04 часа

Чрез храненето задоволяваме физическият си глад и нуждите на тялото. Това не е така при емоционалното хранене, когато емоциите ни контролират и използваме храната, за да се справим с тях, със стреса, с депресията и дори със скуката. В такива моменти няма да решите да хапвате здравословно, например плодове, мляко и т.н., вместо това ще изберете десерти, пици, бургери, пуканки и други подобни изкушения, защото емоционалното хранене, не избира здравословна храна. Този вид задоволяване на емоционални нужди е вреден и ако забележите, че се превръща в навик е добре да го прекратите.

Помислете, че тялото ви не се нуждае от тази храна, а умът ви е този, който ви диктува, че има нужда от нея, за да се почувства по-добре в даден момент.  Така че погълнатите в този момент калории за излишни, ненужни и празни, които освен че трупат нежелани килограми, биха могли да ви донесат редица здравословни проблеми.

Основи на правилното хранене

Емоционалното хранене е неефикасно и бързо моментно решение, което никак не би помогнало за решението на проблемите ви, довели ви до това. След като изядете поредното парче торта, мислейки за причините, които са ви накарали да се почувствате зле, вие най-вероятно ще почувствате срам или съжаление, а това още повече ще ги усложни.

Първото, което може да направите за да спрете пристъпите на емоционален глад е да спрете да купувате изкусителни и нездравословни храни. Вместо това заредете килера и хладилника си със здравословна храна - плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти и други. Когато усетите, че може да изядете цяла кофичка с течен шоколад, вземете пеша сурови ядки. Те ще задоволят глада ви и освен това са много полезни.

Втората стъпка е да откриете корена на проблема си и да се опитате да го решите или поне заобиколите. Помислете за моментите, когато посягате към храната, дали потискате негативните емоции и тя ви е вид утеха или пък сте стресирани и изморени и не можете да се справите с това, а храната ви е вид почивка? А може би сте отегчени и ви е скучно и за това посягате към храната?

Хранителните навици, които ще променят живота ви

Това, което може да ви помогне в момент на желание да изядете нещо изкушаващо, е да се замислите дали в момента сте гладни и какво чувствате, отложете храненето с няколко минути и ако отново усетите глад хапнете нещо здравословно.

Важно е да се храните пълноценно и винаги, когато почувствате, че сте сити да спрете без значение колко изкушаващо вкусно нещо има пред вас. Ето някой идеи за пълноценен и здравословен снак:

- овесени и много полезни барчета;

- здравословни и вкусни бонбони;

- протеинови или бананови палачинки;

- диетични десерти;

- зеленчукови кюфтета, за които има много и разнообразни рецепти.

За да се справите с този проблем е важно да откриете корена на емоционалните си проблеми, да промените храненето си с добри продукти и скоро всичко ще си дойде на мястото.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес