Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Потапянето в леденостудена вода може да причини повече вреди, отколкото ползи

21 май 2023, 17:11 часа

Потапянето в студена вода определено не е за всеки – или го мразиш или го обичаш. Но мнозина го практикуват всяка седмица или дори всеки ден с убеждението, че това е добро за тяхното психическо и физическо здраве.

Терапията със студена вода, може да бъде под формата на плуване на открито – в езера, реки или океан, студени душове или дори ледени бани. От известно време се използва от някои спортисти като начин за намаляване на мускулната болка и ускоряване на времето за възстановяване като хората обикновено прекарват около десет минути след тренировка в студена вода, която е с температура около 10 до 15 °C.

Студената вода също се използва за лечение на симптоми на депресия, болка и мигрена. Наистина има много разкази за това как терапията със студена вода е променила живота, излекувала е разбити сърца и е помогнала на хората в трудни времена.

Въпреки че много проучвания показват ползи, свързани с ледените бани и възстановяването след тренировка, изследване от 2014 г. установи, че тук може да има плацебо ефект.

Наистина, изследването на потенциалните ползи от терапията със студена вода или плуването на открито е в ранен етап, но това, което е ясно е, че потапянето в студена вода може да има потенциално вредно въздействие върху човешкото тяло.

Рисковете на  студената вода

При всяка дейност, която е предназначена за терапевтичен ефект, минималното изискване е тя да "не вреди". Но не можем да кажем това за студената вода, тъй като тя носи много рискове.

В момента науката, която подкрепя студената вода като терапия, не е налична и все още не е известно дали има определена продължителност или температура, която работи най-добре. Но това, което знаем е, че по-малкото определено е повече, когато става въпрос за потапяне в студена вода. С други думи, влизането в по-студена вода или стоенето в нея за по-дълго не е по-добре за вас. Всъщност може да има точно обратния ефект.

Трябва ли да мием лицето си със студена вода?

Може да изглежда, че когато става дума за терапия със студена вода, душовете и ваните са по-малко опасен вариант, тъй като имате по-голям контрол по отношение на температурата и времето на излагане в сравнение с откритите води. Но поради по-ниските температури, които душовете и ледените бани могат да постигнат, те все още представляват значителни рискове.

Един от малко известните проблеми, свързани с потапянето в студена вода, е това, което е известно като нараняване от студ. Когато сме изложени на студ, нормално е ръцете и краката да се чувстват много студени или изтръпнали или да са болезнени при затопляне.

За повечето хора тези симптоми са преходни, като нормалните усещания се връщат след няколко минути. Но при тези с нараняване от студ, тези симптоми (болка, променено усещане и чувствителност) могат да останат в засегнатите области в продължение на много години поради увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

Това се причинява от продължително излагане на студени и мокри условия, като тези, наблюдавани в окопите по време на войни.

Друг проблем е, че не е известно колко студено е твърде студено, когато става дума за потапяне в студена вода и нараняване от студ. Има и много разлики в начина, по който различните тела реагират на охлаждане. Например хората от африкански и карибски произход изглеждат по-податливи на наранявания от студ, така че рисковете от излагане на студ варират между различните хора.

Обнадеждаващо обаче е, че едно проучване от 2020 г. с плувци в студена вода показва, че въпреки че те може да имат чувствителност към студ, това не е свързано с увреждане на кръвоносните съдове в кожата.

Студени душове срещу горещи душове: Кой е по-добър?

Съвети при потапяне в студена вода

Ако искате да се подложите на терапия със студена вода, ето някои неща, които трябва да имате предвид:

- Консултирайте се с личния си лекар предварително, за да се уверите, че е безопасно за вас;

- Уверете се, че не сте сами и водата е безопасна – ако сте на открито, помислете за приливи и отливи, течения, вълни, подводни препятствия, замърсяване и медузи;

- Планирайте как ще влизате и излизате безопасно от водата (не забравяйте, че мускулите ви няма да работят толкова добре, когато ви е студено и може да не можете да усетите ръцете и краката си);

- Знайте как ще се стоплите след това - уверете се, че имате кърпи, сухи дрехи, ветроустойчиви материали, топла напитка и място за подслон. Не шофирайте и не карайте колело, докато не сте загрели напълно;

- Стойте в студена вода само за кратък период от време, излезте преди да почувствате изтръпване, болка или треперене.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес