Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти отговарят: Имат ли гримовете срок на годност

27 септември 2024, 13:32 часа

Често се случва да използвате всяка прашинка грим или продукт за грижа за кожата, особено ако сте платили много за него. Тези продукти обаче имат срок на годност и животът им може да е по-кратък, отколкото си мислите.

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Конкретният срок на годност зависи от продукта, как се съхранява и дали е запечатан или не. Това са някои от най-честите въпроси, които хората задават относно сроковете на годност на тези продукти.

Колко време издържа неотворен продукт

Сроковете на годност, които виждате отпечатани върху опаковката, обикновено важат след отваряне на продукта. Това обаче не винаги е така. Като цяло, ако се съхраняват правилно на хладно и сухо място, повечето неотворени продукти издържат 2 до 3 години.

По-кремообразните продукти, които съдържат масла, могат да се развалят по-бързо. Ако продуктът е напълно натурален, той също може да се развали по-бързо, дори ако не е бил отворен. Всички козметични продукти се развалят с времето, дори и да не са отворени, така че никога не трябва да ги съхранявате повече от 3 години.

Какво се случва с продуктите за грим след изтичане на срока им на годност

Те могат да изсъхнат или да се натрошат лесно и цветните пигменти може вече да не изглеждат толкова живи. Не е препоръчително да използвате вода, за да ги омекотите, тъй като можете да внесете бактерии.

Гримът с изтекъл срок на годност също може да съдържа бактерии, които могат да причинят акне, обриви или различни инфекции. Също така е важно да не използвате продукти за очи след изтичане на срока на годност, тъй като това може да навреди на тази доста деликатна зона.

Как можете да разберете дали даден продукт е с изтекъл срок на годност

Първата стъпка е да прочетете етикета. Също така, ако мирише лошо, изхвърлете го. Вижте дали е променил цвета си. Много секретни продукти се окисляват и стават леко оранжеви.

Обърнете внимание на текстурата. Ако се е променила и ако продуктът изглежда различно на кожата ви, по-добре е да не го използвате повече. По същия начин всичко, което често е изложено на въздух и бактерии от ръцете, трябва да се изхвърли след около 9 месеца. Това включва кремове или серуми за лице.

След изтичане на срока на годност активните съставки няма да работят оптимално. Бъдете особено внимателни със сроковете на годност на слънцезащитните продукти.

Още: Стойте далеч от тях: Тези храни причиняват хормонален дисбаланс

Кога трябва да го изхвърлите

Препоръчително е да изхвърлите тези продукти веднага щом изтече срокът им на годност. Въпреки това, ако използвате продукт няколко дни след изтичане на срока на годност, вероятно нищо няма да се случи. Ако имате инфекция на очите или друга кожна инфекция, изхвърлете го незабавно, тъй като е вероятно да съдържа същите бактерии, които са причинили инфекцията.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес