Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневни навици, които ни убиват

02 февруари 2022, 16:30 часа

Отървете се от тях възможно най-скоро, за да увеличите шансовете си за дълъг живот!

Нашето здраве е стотици малки действия, които извършваме ден след ден. Повечето от тях са полезни за нас, други са вредни и могат да доведат до болести, а някои само се преструват на безобидни или дори полезни, но всъщност могат да доведат до сериозни заболявания.

Проверете дали имате такива навици в ежедневието си - и се отървете от тях незабавно!

Оставяне на мръсни чинии в мивката

Топла и влажна среда е дом на много опасни бактерии. Staphylococcus aureus, E. coli и дори салмонела - всички тези малки убийци виреят в мивка с топла вода и мръсни чинии. И след това се разпространяват оттам до кухненските повърхности, пода, цялата къща...

Пиене на кафе от кафемашина

Особено от намиращи се на обществено място - например офис. Особено ако нейната колба е предназначена за повече от една порция. Факт е, че различни групи бактерии бързо се натрупват и активно се размножават в резервоара на кафемашината: няма да повярвате, но има повече бактерии в колбата на стандартната офис кафемашина, отколкото на дръжката на вашата домашна тоалетна. Все още искате чаша кафе?

Сушенето на ръцете под автоматична сушилня

Резултатите от проучване тази пролет са буквално шокиращи: в обичайните сушилни за ръце, инсталирани в тоалетни на обществени места, бактериите се натрупват толкова много, че могат да заразят малък град. И те не само се натрупват, но и активно се разпространяват с помощта на топъл въздух и влизат, например, в белите дробове. Не рискувайте да сушите ръцете си с хартиени кърпи!

Измийте ръцете си с гореща вода

Мислите ли, че само наистина гореща вода ще отмие мръсотията? Това е илюзия: всъщност бактериите убиват детергентите, а температурата на водата не е толкова важна. Но ако често излагате кожата на високи температури, можете да получите дразнене и дори дерматит.

Пране на зимни дрехи

Шапки, ръкавици, шалове - колко често миете или почиствате тези неща? Лекарите препоръчват това да се прави поне веднъж на две седмици: те влизат в контакт с лицето и дихателните органи твърде често и микробите, които се натрупват върху тях, лесно влизат в тялото. Ако често получавате настинки през студения сезон, опитайте да перете по-често шаловете и шапките си с ръкавици – това трябва да помогне!

Погрешно е да нарязвате продуктите преди готвене

Грешно - означава на една и съща дъска за рязане. Според микробиолога Чарлз Геб средната черна дъска има 200 пъти повече опасни бактерии от тоалетната седалка. Въпреки това, дори специалистът да греши, рискът все още не си струва: в края на краищата, след нарязване на месо, птици или риба, салмонела и кампилобактер остават на дъската - двете най-чести причини за хранително отравяне. Използвайте различни дъски за рязане за различни храни и изберете стъклени прибори, защото се почистват по-лесно.

Не използвайте калъф за мобилен телефон

Мобилният телефон е твърде опасен близо до нашите дихателни органи: повърхността на средния мобилен телефон натрупва 10 пъти повече опасни бактерии от обществената тоалетна. За да сведете до минимум риска, трябва редовно да бършете мобилния си телефон с дезинфекционни кърпички, както и да го носите в калъф и в краен случай в джоб, така че телефонът да не влиза в контакт с други повърхности колкото е възможно повече.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес