Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървени лъжици и още три вида прибори, които не бива да има във вашата кухня

04 октомври 2024, 13:00 часа

Такива съдове могат не само да развалят вкуса и качеството на ястието, но и сериозно да навреди на вашето здраве.

Тигани с нарушено покритие

Tе имат много ограничен срок на годност и когато незалепващото покритие започне да се напуква или надраска, в храната се отделят вредни химикали.

Още: Как замразените калмари на тиган да станат толкова меки, че да се топят в устата

Най-простите тигани с незалепващо покритие са проектирани да издържат средно 1000 цикъла на пържене или сотиране. Дефектите на покритието не винаги се виждат визуално. Но ако храната започне да залепва по дъното и да гори, това означава, че покритието е повредено.

Според експертите, дори нов тефлонов тиган може да причини вреда, ако се нагрява твърде много и за дълго време.

Под въздействието на високи температури (повече от 260 ° C) при продължително нагряване такива съдове започват да отделят флуороводородна киселина, която има разрушителен ефект върху зъбния емайл, дихателните пътища и стомаха. Ако тефлоновото покритие е повредено, термичното разлагане започва при по-ниски температури.

Вкусът на ястията също се влошава, защото храната започва да загаря.

Още: 8 сигурни начина да съсипете тиган с незалепващо покритие

Изберете висококачествени съдове за готвене с незалепващо покритие, които не съдържат PFOA или преминете към алтернативи като неръждаема стомана или чугун. Такива тигани са по-издръжливи и могат да издържат на по-високи температури без риск от отделяне на токсини.

Можете да удължите срока на годност на тиган с незалепващо покритие, ако използвате дървена или силиконова шпатула. Освен това трябва внимателно да почиствате съдовете.

 

Потъмнели дървени лъжици

Още: Как да използвате тиган от неръждаема стомана, без да загорите нищо?

Дървените лъжици се износват и напукват с времето. Порестата структура на дървото позволява на частици храна, влага и бактерии да проникнат в тези пукнатини, създавайки среда за размножаване на микроби.

Освен това, дървените стърготини могат да се отчупят и да попаднат в храната, което също е опасно: съществува риск от нараняване и дори задушаване. Освен това, дървените лъжици абсорбират миризми на храна, което се отразява на качеството на ястието.

Проверявайте редовно дървените прибори за признаци на повреда. Незабавно изхвърлете всички спукани лъжици или дървени прибори, които са променили цвета си или имат неприятна миризма.

 

Ръждясали ножове

Използването на ръждясал нож е опасно. Ръждата може да въведе вредни метални частици във вашата храна.

Ако вашите ножове имат петна от ръжда, които не могат да бъдат почистени или отстранени чрез заточване, най-добре е да ги изхвърлите.

За да предотвратите образуването на ръжда, подсушавайте ножовете старателно след измиване и не ги оставяйте на влажни или мокри места.

 

Разтопени или изкривени пластмасови прибори

Когато са изложени на високи температури, пластмасовите прибори могат да се стопят и да се деформират. Но най-лошото е, че тези продукти отделят токсични химикали във вашата храна, като BPA и фталати. Тези вещества могат да причинят хормонален дисбаланс и също така да увеличат риска от някои видове рак.

Освен това, разтопени или изкривени пластмасови прибори ще се разпаднат, оставяйки пластмасови частици в храната.

Можете да замените такива съдове с термоустойчиви варианти от силикон или неръждаема стомана, които могат да издържат на по-високи температури и не отделят вредни вещества.

Ръкавиците за фурна също се износват. Ако използвате повредени такива, рискувате да се изгорите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес