Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитровден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

22 октомври 2024, 12:25 часа

Православната църква чества Димитровден - деня на Свети великомъченик Димитрий Солунски на 26 октомври.

Свети Димитър Солунски: историята на празника

Димитрий Солунски бил християнин от град Солун. Димитрий е бил отгледан в богато семейство на чиновник. Родителите били тайни християни и отгледали сина си да вярва в Бог, Исус Христос. Самият Димитър заел мястото на баща си, но не скрил религията си. Заради вярата му римският император Максимилиан издал заповед за задържането на Димитрий и хвърлянето му в затвора. В затвора Димитрий благослови младия воин Нестор да се бие с императорския фаворит. И той спечели, което силно разгневи императора. Владетелят заповядал смъртта на Нестор и Димитрий. Тялото на Димитрий било тайно погребано от солунските християни. По-късно над гроба му е построена църква - базиликата "Свети Димитър". 

Какво се прави на Димитровден - поверия

Народни традиции на Димитровден

Празникът има и народни традиции. Димитровден се счита за началото на студения сезон. Хората са казвали: „Св. Георги води лятото, а св. Димитър зимата“. След празника предците ни вече не изкарвали добитъка на паша и не работели на полето. И овчарите празнували началото на почивката. В деня на Свети Димитър се уговарят сватби и годежи

Според народните традиции съботата преди Димитровден е на голяма почит. Нарича се Димитровска събота. Това е една от поменалните съботи, в които се поменават починали близки. Този ден се смята за есенно погребение. Вярващите отиват в църквата за служба и се молят за упокоението на душите на своите починали близки. Освен това е обичайно да се посещават гробове и се раздава в тяхна памет.

Празникът е известен още разпус. Нарича се разпус, защото на този ден се разпускат ратаите и се извършва окончателно разплащане с тях за свършената работа. Също така на този ден започват договорките и за наемането им на работа след следващата година. 

Празникът се свързван и с така наречения полазник заради вярването, че годината ще е такава, какъвто е първият човек, прекрачил прага на дома през този ден.

Според традициите в деня на празника на Св. Димитър не може да се извършва никаква домакинска работа, да се шие или да се преде. Не можете да се занимавате с тежък физически труд. На мъжете било забранено да цепят дърва и да строят. На този ден работа приключват земеделците, животновъдите и строителите. Има традиция да се освещават новите домове като собственикът трябва да раздаде за здраве бял овен.

Както на всички религиозни празници, не можете да се карате, да ругаете или да обиждате някого. 

Според славянските традиции е било забранено да се прави каквото и да било с вода: нито да се къпе, нито да се мие, нито да се почиства.

На Димитровден имен ден празнуват всички с имената Димитър, Димитрина и производните им.

Знаете ли какво е другото име на Димитровден?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес