Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог съветва какво да ядем в горещините

09 септември 2022, 15:16 часа

Според Елена Соломатина, лятната диета трябва коренно да се различава от зимната.

За да се чувствате добре в горещините, трябва да спазвате правилна диета и да ядете само онези храни, които нормално ще се усвояват от организма. Така че е по-добре да не наблягате на мазните храни, да пиете газирани напитки или да се наслаждавате на сладкиши и това е, защото въпросните храни могат да доведат до липса на сила, лошо здраве и дори хранително отравяне. Но какво трябва да се предпочита, за да се яде обилно и в същото време да се постигне естествено охлаждане на тялото, казва диетологът Елена Соломатина.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Лекота и хармония

Според експерта лятната диета на човек трябва да е напълно различна от зимната, която се състои от мазни храни, които са способни да затоплят тялото и да го зареждат с необходимата енергия.

През лятото не е нужно да пускаме нашата „фурна“, за да се стоплим, можете да се справите с леки „енергоносители“, споделя диетоложката и отбеляза, че е възможно да си набавим всички нужни органични вещества от по-леките храни, които се усвояват много по-бързо.

Така че, за да получите необходимото количество протеин на ден, можете да ядете яйца, извара, пилешко, морски дарове, пуешко и заешко месо. Можете да запълните дефицита на мазнини, като ядете предимно растителни храни, например зеленчукови супи.

Хранителните навици, които ще променят живота ви

Полезно охлаждане

Такива прости летни ястия съдържат много зеленчуци, билки и фибри. Освен това, има голям брой рецепти за студени супи, можете да намерите тези, които определено ще отговарят на вашия вкус. Диетологът препоръча да се готви гаспачо, таратор или цвекло, според нея тези ястия насищат тялото добре и не изискват огромно количество енергия за храносмилането. Освен това те са в състояние да премахнат излишните мазнини от тялото и да го прочистят от токсините.

Също така препоръчително е да добавите повече продукти с охлаждащ ефект към вашата лятна диета. Става дума за цитруси. Лаймът, лимонът, грейпфрутът, както и ментата, краставицата в горещо време помагат на тялото да се бори отрицателните ефекти на слънцето, заключава Соломатина.

Чудесен начин за охлаждане и набавяне на полезни хранителни вещества и витамини е редовната консумация на дини, пъпеши, зеленолистни зеленчуци и целина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес