Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета за вечна младост: 12 храни, които са богати на колаген

05 юни 2024, 20:32 часа

Нашето тяло е в състояние самостоятелно да произвежда колаген, който е необходим не само за красотата на кожата и ноктите, но и за избягване на болки в ставите и здравето на сърцето. Въпреки това, с възрастта или повишеното излагане на ултравиолетова светлина, производството на колаген неизбежно се забавя. Недопустимо е да се допуска дефицит в организма на протеини, които служат като вид строителен материал за различни части на тялото, включително сухожилия, кости и мускули, така че рано или късно трябва да наблегнете на храни, богати на колаген.

Ето 12 храни, които да приемате, ако искате да дадете на тялото си доза колаген.

Костен бульон

Консумирането на бульона, получен от варенето на телешки или пилешки кости в продължение на шест часа, позволява на колагена в костите да се разгради до желатин, който се усвоява по-лесно от тялото. Костният бульон също е с високо съдържание на аминокиселини и минерали, което го прави най-добрият източник на хранителни вещества за диета за повишаване на колагена.

8 продукта за вечна МЛАДОСТ

Риба

Морският колаген, който се намира предимно в кожата и люспите на рибата, се абсорбира от тялото по-ефективно от колагена от други продукти. В допълнение, този колаген е колаген тип I и подпомага здравето и еластичността на кожата, костите и сухожилията. Следващият път, когато поръчате суши, изберете прясна сьомга, ако искате да получите мощна доза колаген.

Пиле

За разлика от рибата, пилешкото и особено хрущялите му са богати на колаген тип II, който е отговорен за здравето на ставите и дори може да облекчи симптомите на артрит. Когато купувате пиле, изберете пилешки крилца или друга част от пилето, която най-важното се продава с кожата.

Говеждо месо

Добра новина за любителите на пържоли. Колагенът, който идва от говеждо месо и се нарича говежди колаген, се състои предимно от колаген тип I и III: те са жизненоважни за здравето на кожата, фиброхрущяла, съединителната тъкан и зъбите. И въпреки че същите пържоли съдържат по-малко колаген от ребрата, все още не е толкова трудно да се намерят ползи за тялото в тях.

Яйчен белтък

Когато тялото вече не може да се справи само с производството на колаген, можете да добавите яйчен белтък като добавка към закуската или вечерята. Той съдържа пролин, аминокиселина, която помага при синтеза на колаген. Можете да оставите яйчния жълтък, ако харесвате вкуса или искате да добавите малко повече хранителни вещества, но те не съдържат колаген като такъв. Източник на висококачествен протеин, като яйцата, трябва да се готви в различни варианти, за да не се уморите от присъствието им в диетата след два дни: под формата на омлет, твърдо сварен или поширан.

Цитрус

Както при яйчните жълтъци, цитрусовите плодове не съдържат чист колаген. Но портокалите и грейпфрутите, както е известно, съдържат достатъчно количество витамин С, а това от своя страна влияе пряко върху синтеза на проколаген, предшественика на колаген тип I.

Храни на младостта - какво да ядем след 40 години

Горски плодове

И отново всички лаври на витамин С, с чието високо съдържание са известни повечето горски плодове. Освен това този витамин не само участва в производството на проколаген, но и помага за ефективното му използване.

Чесън

Чесънът е богат на сяра, която играе важна роля в синтеза на колаген и предотвратява разграждането му в организма. Тауринът и липидната киселина, също съдържащи се в чесъна, участват активно във възстановяването на увредените колагенови влакна. Въвеждането на такъв продукт в диетата ви не е никак трудно, като се има предвид колко често чесънът се споменава в рецептите като източник на допълнителен вкус.

Млечни продукти

Сиренето, млякото и киселото мляко сами по себе си не съдържат чист колаген, но тези млечни продукти се открояват от общия списък с това, че съдържат пролин и глицин – две незаменими аминокиселини, които са ключови компоненти на колагеновите молекули. Освен това калцият и витамин D, намиращи се в много млечни продукти, работят заедно, за да поддържат цялостното здраве и растежа на костите.

Свински пръжки

Свинските пърленки рядко се помнят като ефективен източник на диетичен колаген, но напразно. Чрез консумацията на шкварки, колагенът се разгражда в тялото на аминокиселини, които след това могат да бъдат използвани за възстановяване на собствения ни колаген. Не забравяйте, че свинските пърленки съдържат доста протеини и глицин, за чиито чудесни свойства вече говорихме днес.

Кашу

Ядките кашу са истински склад за мед, елемент, който играе важна роля в производството на колаген и еластин. Кашуто също се счита за добър източник на цинк, друг микроелемент, който е фундаментално важен за способността на тялото да се самовъзстановява и да синтезира колаген.

Стриди

Стридите, въпреки че рядко се споменават в дискусиите за колагена, в количества от малко могат да осигурят повече колаген от препоръчителния дневен прием на този важен протеин.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес