Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета за отслабване: Кои храни ви пречат да се отървете от наднорменото тегло?

12 април 2023, 12:00 часа

Диетата играе важна роля по време на загуба на тегло. Процесът на премахване на наднорменото тегло е труден и изисква вземане предвид на много нюанси. В крайна сметка е важно не само да отслабнете, но и да получите необходимото количество енергия за нормален живот. Ендокринологът Арсений Русанов разказа какви храни ви пречат да се отървете от наднорменото тегло. По-специално, това е твърде висококалорична и преработена храна.

Какви храни пречат на отслабването?

Някои храни могат да попречат на загубата на тегло. Особено ако вредните храни са в основата на диетата. Списъкът включва преработени храни с високо съдържание на мазнини и леки въглехидрати.

Следните храни пречат на загубата на тегло:

● хляб и сладкиши;

● сладкарски изделия;

● масло;

● червено месо;

● майонеза;

● мастни млечни продукти;

● тестени изделия от първокласно брашно;

● наденица и колбаси;

● бързо хранене;

● ядки, семена.

Пиенето на алкохол също не се препоръчва. Алкохолът премахва водата от тялото, причинявайки дехидратация. Освен това алкохолът е много калоричен.

5 храни, които да ядете преди лягане за отслабване

Какви храни помагат за отслабване?

Отслабването може да се постигне чрез добавяне към диетата на храни с лесно смилаеми протеини, сложни въглехидрати, минерали и витамини. Лекарят назова най-полезните продукти за отслабване:

● морски дарове и постна бяла риба;

● свежи зеленчуци;

● пълнозърнести тестени изделия и хляб;

● птиче месо;

● яйца;

● млечни продукти без захар;

● авокадо;

● горски плодове;

● задушени гъби;

● варива.

По-добре е салатите да се пълнят с нерафинирано студено пресовано растително масло. Например слънчоглед, маслини, ленено семе, царевица. Можете да използвате и масло от авокадо.

И не трябва да се придържате към монодиети. Използването на един и същи продукт е изключително вредно. Тялото за кратко време започва да изпитва дефицит на минерали и витамини. Следователно диетата за отслабване трябва да бъде балансирана.

Правилно комбиниране на храни за отслабване

Как да си направим порция за отслабване?

Лекарят препоръчва да се използва принципът на "чиниите за правилно хранене". Тази техника е разработена от учени от Харвардския университет. Съгласно този принцип храненето трябва да бъде разделено, както следва:

● половин чиния - зеленчуци, можете да сложите малко плодове;

● една четвърт от чинията е гарнитура, тоест картофи, тестени изделия, зърнени храни заедно с хляб;

● една четвърт от чинията е протеиново ястие, тоест риба, месо или яйца.

Обърнете внимание, че специалистите съветват и прием на достатъчно течности, като по-добре заложете на чистата вода. Средно човек се нуждае от около 2 литра течност дневно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес