Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет тип 2: Ето как влияе патладжана върху кръвната захар

09 август 2024, 14:26 часа

Хората, страдащи от диабет, имат ограничен избор на храна. По-специално, те трябва да ограничат количеството въглехидрати.

Според данни от специалисти патладжанът е една от най-добрите храни за диабетици, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати. Със сока му можете да приготвите изцяло натурална напитка за понижаване на кръвната захар.

Още: Жизненоважни витамини за хора над 40 години

Сок от патладжан за естествено намаляване на кръвната захар

Ако страдате от диабет тип 2, трябва да ядете повече зеленчуци, които съдържат ограничени количества нишесте и много здравословни мазнини и протеини. Ако диабетиците не се отказват от въглехидратите, те трябва поне да консумират и храни, които са богати на фибри.

Необходими съставки:

  • 1 патладжан
  • Сок от един лимон
  • Вода

Приготвяне:

Нарежете патладжана на ситно и го сложете в тенджера, умерено пълна с вода. Оставете да къкри за 5 до 10 минути и след това отстранете съда от котлона.

След като течността изстине се прецежда и се налива в чаша. Добавете лимонов сок и изпийте. Можете да консумирате тази напитка редовно в продължение на един месец, за да понижите нивото на кръвната си захар по естествен път. Можете да го повторите след известно време.

Диабетиците трябва да консумират повече патладжани

Патладжанът е зеленчук с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на фибри. Този зеленчук се готви лесно и се включва в много интересни рецепти.

Патладжанът е зеленчук, който съдържа малко калории и никаква следа от холестерол. Според специалисти не съдържа сол и не повишава нивата на кръвната захар.

Патладжанът е пълен с антиоксиданти и е ефективен при намаляване на възпалението и защита на тялото от различни заболявания. Патладжанът съдържа калий, основен минерал, който предотвратява исхемия и високо кръвно налягане.

Патладжанът е идеален заместител на месото във вегетарианската диета. Има способността да укрепва костите, предотвратява остеопороза, намалява симптомите на анемия, укрепва мозъчните функции, подобрява сърдечно-съдовото здраве, храносмилателната система, помага при загуба на тегло.

Още: Два лесни метода за замразяване на патладжан за зимата

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес