Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цялата истина за ползите от ретинола за кожата

04 август 2024, 09:33 часа

Ретиноидите отдавна се рекламират като едно от най-ефективните лечения за увеличаване на колагена в кожата, намаляване на бръчките, борба с акне и хиперпигментация. Това са най-добре проучените и най-добре доказаните локални лекарства за намаляване на видимите признаци на стареене поради излагане на слънце.

Въпреки че ползите от ретиноидите не са нови, броят на продуктите за грижа за кожата, които ги съдържат, нараства всеки ден. Продажбите на "кремове и серуми с ретинол" в универсални и специализирани магазини по света скочиха с 27% миналата година, докато общата категория (клинични съставки) се увеличи само със 7%, според изследователската фирма NPD.

И все пак, въпреки тяхната популярност - и може би поради това - ретиноидите са объркващи, трудни за използване и повдигат много въпроси. Опитахме се да отговорим на някои от тях.

Как да използвате правилно РЕТИНОЛ, без да нарушавате кожната бариера?

„По какво се различава ретинолът в любимата ми марка за грижа за кожата от това, което моят дерматолог ми каза да купувам по рецепта в аптеката? Струва ми се, че всичко трябва да работи по един и същ начин."

Всички ретиноиди се извличат от витамин А, но лекарствата с рецепта са по-ефективни. Те включват третиноин, тазаротен и адапален. Те действат като се свързват с рецепторите на ретиновата киселина в ДНК на кожните клетки и по този начин насърчават по-бързия метаболизъм. В допълнение, те предотвратяват производството на колагеназа, ензим, който причинява разграждането на колагена в кожата. Честно казано, ретиноидите с „рецепта“ по същество правят всичко същото като техните „колеги“, които са част от публично достъпни лекарства. Но те го правят много по-бързо. Така че разликата е в скоростта, с която се появява очакваният ефект.

„Последният път, когато нанесох крем с ретинол, се раздразних много. Как мога да избегна това отново? Или ретинолът не е за мен?”

Когато човек за първи път започне да използва продукти с ретинол, е доста обичайно да изпитва сухота, зачервяване и лющене на кожата. Дерматолозите помежду си наричат ​​тази реакция "ретинизация" и я смятат за напълно приемлива. Тоест по същество катастрофа не се случва. Лекарите съветват да започнете запознанството си с ретинола внимателно и малко по малко.

Не мислете, че голямото количество ретинол във формулата и честата му употреба ще осигурят моментални зашеметяващи и подмладяващи резултати. Трябва да започнете с веднъж седмично, като постепенно добавяте още един ден. Можете да нанесете овлажнител, преди да използвате ретинол, за да избегнете сухота и стягане. Но лекарства, съдържащи компоненти като гликолова или салицилова киселина и витамин С, е най-добре да се избягват, тъй като те могат да провокират нежелан „конфликт на интереси“.

Задължително правете това, ако използвате ретинол през лятото

„Току-що навърших двадесет и пет години и наистина искам да направя нещо, за да предотвратя преждевременното стареене. Твърде млада ли съм, за да започна да използвам ретинол?”

Дерматолозите уверяват, че след двадесет години можете внимателно и без фанатизъм да включите продукти с ретиноиди в грижата за кожата си. Тъй като те са в състояние да устоят на фотостареенето, причинено от слънчевата активност, насърчават обновяването на кожните клетки и се борят с акнето. Важно е да запомните, че трябва да използвате кремове, съдържащи ретинол, през нощта, като ги прилагате преди лягане. Докато си почивате, те ще поправят щетите, нанесени на кожата ви през деня. Трябва обаче да запомните, че ретиноидите (включително лекарства за лечение на акне) не се препоръчват за бременни и кърмещи жени.

„Защо не мога да използвам крема си с ретинол през деня или на слънце?“

Основната причина за тази забрана е, че ултравиолетовите лъчи на слънцето правят ретиноидите неактивни. Много хора се страхуват от токсична реакция към слънцето, но всъщност няма доказателства за фотоалергия или фототоксичност на продукти, съдържащи ретинол и неговите производни.

Кожата ви обаче може да е малко по-чувствителна към слънцето поради ексфолиращия ефект, който формулите с ретинол оставят след себе си. Така че, ако нанесете любимия си крем сутрин и след това добавите продукт с висок SPF, тогава нищо лошо няма да се случи, но няма да имате ефекта, който се очаква от ретинола. Така че все пак е по-добре да го оставите за грижа през нощта.

„Обичам всичко естествено и органично: храна, дрехи, козметика... Има ли достойна алтернатива на ретинола в „органичната сфера?“

Може би. Бакучиол, антиоксидант, открит в семената на растението псоралея корилифолия, популярно в Индия и Китай и често използвано в аюрведичните практики за лечение на кожни заболявания. Според проучване, публикувано през февруари в British Journal of Dermatology, 0,5% бакучиол крем, прилаган два пъти дневно, е толкова ефективен за намаляване на бръчките и хиперпигментацията, колкото 0,5% ретинол без рецепта, прилаган веднъж през нощта. Освен това е отбелязано намаляване на сухотата на кожата. Но не всичко е толкова розово, колкото ни се иска. Бакучиол, подобно на ретиноидите, може да не е безопасен за употреба по време на бременност или кърмене. Като антиандрогенен или тестостеронов блокер, той може да попречи на образуването на мъжки полови хормони.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес