Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чувствате се изтощени: Яжте повече от тези храни

27 август 2024, 20:59 часа

Често се оплакваме, че нямаме енергия през деня, и се опитваме да се преборим с тази отпадналост с помощта на кофеин, но в действителност се нуждаем от нещо повече.

Лекарите обясняват, че основната причина за спада на енергията може да е свързана с начина, по който микробиомът ви общува с другите клетки.

Още: Зелен чай: Помага ли за понижаване на кръвната захар?

Ето защо, за да увеличите енергията си, е важно да се погрижите за микробиома, а това може да се постигне чрез добавяне на повече фибри в диетата ви.

Защо фибрите са от значение

Трилионите добри бактерии, които живеят в червата, трябва да бъдат хранени с любимите си храни, които са пребиотичните храни. Когато това се случи, тези бактерии генерират газове, които предават информация от вашия микробиом към клетките ви. Без достатъчно пребиотици, които да се съберат, произвеждащите енергия противовъзпалителни молекули не функционират оптимално, което ви кара да се чувствате безсилни.

Представяме ви по-долу някои от храните, които могат да ви помогнат, като ви дадат повече енергия.

Ленено семе

Лененото семе е отличен източник на фибри и протеини. Те съдържат и високи нива на омега 3 мастни киселини, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Орехи

Орехите съдържат много хранителни вещества като витамин К и магнезий, а също така са отличен източник на фибри.

Кисело зеле

Киселото зеле е не само отличен източник на фибри, но и на пробиотици, което го прави основна храна за чревния микробиом.

Зелени банани

Въпреки че повечето хора предпочитат да ядат добре узрели банани, консумацията им, когато са все още зелени, ви позволява да се възползвате от високите нива на диетични фибри.

Броколи

Броколите отдавна са признати за един от най-хранителните зеленчуци, които можете да поднесете в чинията си. Не само че са богати на фибри, но и помагат за функционирането на чревния микробиом. Освен това, благодарение на високите нива на съединението сулфорафан, намаляват възпаленията.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

Авокадо

Авокадото е отличен източник на фибри, с 25% разтворими фибри и 75% неразтворими фибри. Те съдържат повече калий от бананите и също така са богати на олеинова киселина, която се бори с възпаленията и е полезна за сърцето.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес