Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири златни правила за отслабване от известния диетолог Майкъл Мозли

22 септември 2024, 15:00 часа

Майкъл Мозли е известен британски диетолог, лекар и автор на множество книги, включително популярната диета 5:2, която е помогнала на милиони хора, включително холивудски звезди, да постигнат желаното тегло. Неговият подход към храненето съчетава научни изследвания и практически съвети. Той сподели четири златни правила, които могат да помогнат на всеки, който се опитва да отслабне или да поддържа здравословно тегло.

1. Отървете се от нездравословната храна

Първата стъпка по пътя към отслабването е създаването на правилната среда около себе си. Премахнете всички нездравословни храни от дома си, които могат да се превърнат в изкушение. Чипс, сладкиши, печени продукти и празнокалорични храни не трябва да заемат място в хладилника или шкафовете ви. Създаването на здравословна среда е ключът към успеха. Когато имате под ръка само здравословни храни, шансовете за рецидив са значително намалени.

Още: Какви хормони пречат на отслабването: Как да отслабнете, ако нищо не помага

2. Водете си хранителен дневник

Един от най-ефективните начини да наблюдавате диетата си е да записвате всичко, което ядете. Това може да стане в хартиен тефтер, на телефона ви или чрез специални приложения. Този подход помага не само да наблюдавате броя на калориите, които консумирате, но и да сте наясно кои храни влияят на вашето благосъстояние. В допълнение, препоръчва се да се претегляте редовно, за да проследите резултатите си. Това дава възможност да се види напредъкът или да се коригира храненето навреме.

3. Движете се повече

Да бъдеш активен е важна част от всяка програма за отслабване, но не е нужно да ходиш на фитнес. Физическата активност може да бъде всичко: разходка на чист въздух, почистване на къщата или сутрешна гимнастика. Основното нещо е да избягвате дълги периоди без движение. Редовната физическа активност помага за ускоряване на метаболизма ви и подобрява настроението ви, което също е важно по пътя ви към здравословно тегло.

Още: Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

4. Намерете подходящата среда

Да отслабнеш сам е трудно, затова трябва да намериш съмишленици. Една общност от хора, които също се стремят към здравословен начин на живот, може да бъде голяма подкрепа и източник на мотивация. Това може да са приятели, семейство или дори онлайн общности. Когато около вас има хора, които следват същия път, е по-лесно да се придържате към правилата, а взаимната отговорност ви помага да следвате целите си.

Може ли да се яде грозде при отслабване?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес