Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честит Осми март!

08 март 2013, 08:44 часа

Чудите се какъв е този съвет? Не знаете коя дата е днес? Този петък е Осми март - денят на жената. Честит празник на всички дами!

Дори жените във вашия живот да не са взискателни и да не празнуват този ден, ще бъдат много щастливи, ако им направите един малък жест.

Какво представлява Осми март

Той е международен празник и е признание на икономическите, политическите и обществени постижения на нежния пол.

В някои държави политическият отенък на празника взима превес и темата за човешките права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на дамите по света се гледа отговорно и с надежда.

На други места в този ден мъжете просто са ангажирани с това да глезят другия пол и да го уважават с подаръци, изненади и разбира се любов.

От кога датира празникът

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Началото на 20-ти век налага идеята за създаването на празника, редом с появата на бурната индустриализация и икономическа експанзия. Тогава има редица протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се отдели от комунистическата идеология. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.

Осми март по света

Отбелязва се от мъжете като подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените. Навсякъде вечерта дамите си организират щури женски партита и вечери.

Розата и карамфилът най-подарявани

Според наблюденията на търговците за 8 март по-възрастните мъже най-често купуват карамфили и гербери, а по-младите рози.

Търговци си спомнят, че през годините за празника на жената са купувани букети с над 50 и дори със 101 рози. Имало е предприятия, поръчвали над 200 лалета - за всички жени в колектива. За съжаление цветарските магазини все по-рядко се радват на такива поръчки, споделиха продавачи пред Дарик.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес