Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черните или зелените: кои маслини са по-полезни

17 септември 2024, 00:00 часа

Маслините са неизменна част от средиземноморската диета, която е известна като една от най-здравословните в света. Тази диета, базирана на богатото използване на маслини и зехтин, е причина за доброто здраве и ниската честота на сърдечно-съдови заболявания сред хората в този регион. Маслините са популярни в много кухни по света, но възниква въпросът - кои маслини са по-полезни, черните или зелените? Нека разгледаме разликите между тях и ползите, които предоставят.

Каква е разликата между черните и зелените маслини?

Черните и зелените маслини са два варианта на един и същ плод, като основната разлика между тях е степента на зрялост. Зелените маслини се берат, преди да достигнат пълната си зрялост, докато черните маслини са напълно узрели плодове. Вкусът на зелените маслини е по-остър и силен, докато черните са по-меки и деликатни.

Разлики между черни и зелени маслини

Важен факт е, че истинските черни маслини рядко стават напълно черни по естествен начин. Най-често зрелите маслини варират в цвят от тъмно лилаво до червеникавокафяво. За да се постигне дълбок черен цвят, маслините се обработват с кислород и се добавят химикали като E524 (натриев хидроксид) и E579 (железен глюконат), които също така премахват естествената горчивина на маслините.

Състав и хранителна стойност на маслините

Маслините не са особено богати на витамин C, но съдържат разнообразие от други полезни вещества. Те са източник на важни витамини, антиоксиданти и минерали, които са от съществено значение за здравословното хранене. Енергийната стойност на маслините е около 115 килокалории на 100 грама, което идва предимно от мазнините в тях. Тези мазнини обаче включват полезни киселини, които спомагат за намаляване на „лошия“ холестерол и повишават нивата на „добрия“ холестерол. Именно поради тази причина средиземноморската диета се свързва с намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.

маслини

Черни или зелени маслини - кой е по-добрият избор?

И черните, и зелените маслини имат свои предимства. Зелените маслини, които се събират преди да узреят напълно, запазват повече от своите естествени свойства и обикновено не се подлагат на толкова много обработка, колкото черните. Тъй като черните маслини преминават през допълнителни процеси за промяна на цвета и премахване на горчивината, те може да съдържат малки количества добавки. Това прави зелените маслини по-добър избор за хората, които търсят по-естествен и здравословен вариант.

Може ли консумацията на черни маслини да бъде вредна?

Черните маслини се считат за безопасни за консумация, но има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание. Понякога те могат да предизвикат алергични реакции при хора, чувствителни към натрий или сода каустик, използвани при обработката им. Препоръчително е маслините да се изплакват преди консумация, за да се отмият остатъците от химикали. Консумацията на консервирани маслини също трябва да бъде умерена, тъй като добавките, използвани за запазването на техния цвят, като E524 и E579, могат да бъдат нежелани при прием в големи количества. Въпреки това, експертите отбелязват, че малките дози от тези добавки са безопасни за повечето хора.

Кои маслини са най-полезни за нас?

Маслините, независимо дали са зелени или черни, са ценен източник на полезни хранителни вещества и са важна част от здравословното хранене. Черните маслини предлагат по-мек вкус, но често преминават през допълнителна обработка, докато зелените маслини запазват повече от естествените си свойства и са по-богати на полезни вещества. Ако търсите по-здравословен и естествен вариант, зелените маслини може да са по-добрият избор. Въпреки това, и двата вида маслини могат да допринесат за здравето, когато се консумират умерено и в рамките на разнообразна и балансирана диета.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес