Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ценят ли хората това, което правите за тях?

22 март 2022, 18:30 часа

На пръв поглед въпросът, който е поставен в заглавието, има лесен и кратък отговор: ако хората не ценят това, което правиш за тях – не го прави! Ние ценим нещо едва, след както го загубим – съответно хората ще почувстват липсата на това, което дотогава си правил за тях, и ще започнат да го ценят.

Този отговор наистина е лесен, но крие някои сериозни неудобства. Например, не може да престанеш да се грижиш за близки хора или пък да помагаш на колеги в работата си,защото нещата така само ще се усложнят. Но има някои не толкова радикални, ала също ефикасни мерки, които ще накарат хората да забележат какво правите за тях и да ви уважават повече.

1. Защитавайте себе си и другите

Ако с някого или със самия вас се държат зле, не мълчете. Дайте на виновните да разберат, че такова поведение е недопустимо – без значение колко силни или висшестоящи са те.

2. Отговаряйте адекватно, но не реагирайте веднага

Едва ли има човек, който да реагира светкавично и едновременно с това мъдро, в изблик на емоции. Не реагирайте на нещо в мигове на смущение или гняв и объркване. Вземете пауза, за да осмислите чувствата си и да отвърнете по подходящ начин.

Какво представляват социалните ценности и как те влияят на човешкото поведение?

3. По-често казвайте „не“

Човек трябва да знае своите лимити, защото важните ресурси като време, енергия и пари са винаги ограничени. Своята енергия насочете към важни неща, забравете останалото. Не прекалявайте с желанието да угодите на всички, защото досега никой не е успял.

4. Не губете времето на другите

Например, когато имате делова среща, трябва да сте подготвени за нея. Избягвайте излишното приказване. Придържайте се към основната тема на разговора и винаги се опитвайте подобни срещи да бъдат по-кратки от планираното.

5. Спазвайте моралните си принципи 

Помислете внимателно за своите морални принципи. В какво наистина вярвате? Какво за вас е наистина ценно? Кое е свято и без кое може да минете? Бъдете искрени в тези отговори и правете всичко възможно, за да живее според своите убеждения.

6. Уважавайте принципите на другите

Дори и да не сте съгласни с убежденията на отсрещния човек, все пак го подкрепете. Например, не принуждавайте вегетарианец да яде месо. Никой не харесва да му налагат нещо, с което е несъгласен.

Разберете кои са най-големите ценности на всяка зодия

7. Бъдете добри и се дръжте с всички еднакво

Естествено, че никой не ще уважава човек, който се подмазва на шефа - но се отнася към таксиметровия шофьор без уважение. Всички хора са с равни права и всеки е важен за някого по един или друг начин.

8. Дръжте на своето 

Не подценявайте важността на вашите идеи и потребности. Отстоявайте позицията си. Изслушвайте какво казват хората, но не се съгласявайте за всичко с тях. Ако сте против нещо, заявете го! Хората ценят искреността.

9. Спазвайте дадените обещания 

В случай, че обещаете да отидете някъде - идете навреме. Така хората ще разберат, че сте стабилни, че могат да ви имат доверие и се съобразявате с намеренията и плановете на останалите.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес