Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Целината – здравословен избор или мит: Ето какво казват диетолозите

25 октомври 2024, 12:26 часа

Целината е добър източник на витамини и минерали, включително витамин К, витамин А, витамин С, фолат, калий и фибри. Освен това има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Още: Рукола, коприва и репички: Защо трябва да ги ядете всеки ден

Диетолозите и специалистите по храните препоръчват консумацията на целина и други зелени растения и плодове за здравословна и балансирана диета.

Целината може да се използва по много различни начини в готвенето, включително в сосове, супи, салати или просто като гарнитура.

Може също да сте виждали някои готови продукти, които съдържат целина, като пресни напитки от целина или други пресни продукти. Те могат да бъдат добър начин да добавите целина към вашата диета.

Какво казват диетолозите

Да, целината може да ви помогне с теглото. Но това не е всичко! Важно е да разберете, че всички растения и плодове са важни за здравословното хранене и трябва да бъдат включени балансирано в диетата ви заедно с други храни.

Още: Райската ябълка и кръвната захар: Важни факти, които трябва да знаете

Няма "суперрастение" или "суперплод", които трябва да се консумират изключително, но разнообразието в диетата е ключът към здравословното хранене. Освен това внимавайте за алергии или всякакви възможни реакции към целина, ако имате известни алергии, свързани с други храни. За по-подробни препоръки относно диетата и храненето винаги е най-добре да се консултирате с диетолог или друг специалист по хранене.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес