Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болки във врата: Възможно ли е да имате проблем със синусите

12 август 2024, 11:11 часа

Много хора се оплакват от главоболие вследствие на синузит, но то е по-рядко срещано, отколкото си мислите. Още по-рядко се среща синусово главоболие в комбинация с болки във врата, но и това може да се случи.

Още: Накиснати във вода смокини: Ето за какво помагат

Болките във врата могат да се появят и в резултат на други главоболия, например мигрена. Но може ли едното да предизвика другото?

Какво представлява синусовото главоболие

Проучванията показват, че повечето хора, които се оплакват от синусово главоболие, всъщност имат мигрена. Болката в синусите може лесно да се обърка с мигрена, защото мигренозното главоболие причинява запушване на носа и болка в областта на лицето.

Инфекциите на синусите се причиняват от вируси или бактерии, които инфектират един или повече от синусите. Синусите са свързани с носа чрез дренажни тръбички. Когато един синус се инфектира, той може да се напълни с гной и слуз.

Инфекцията на синусите обикновено продължава 10 или повече дни. Възможно е да имате главоболие, но ще имате и някои от тези общи симптоми:

  • треска
  • секрет в носа
  • загуба на обоняние
  • оцветена и плътна носна лигавица
  • болка около очите или над зъбите

Съществува и вид инфекция на синусите, която може да причини болки във врата, наречена Сфеноиден синузит. Сфеноидният синузит може да причини болка в средата на главата, зад очите или болка във врата.

За лечението на вирусните инфекции се дават деконгестантни лекарства, които разграждат слузта и прочистват носа и синусите.

При бактериална инфекция ще трябва да приемате и антибиотици. При продължителна инфекция или възпаление на синусите, наречено хроничен синузит, може да се наложи да правите назална иригация със солена вода, да използвате стероидни спрейове за нос или медицинска процедура за отваряне и дрениране на инфектирания синус.

Други главоболия, които причиняват болки във врата

Болката във врата може да бъде причинена от цервикогенно главоболие. Цервикогенното главоболие започва от гръбначния стълб и се изкачва нагоре към главата. Проблемът с гръбначния стълб може да се дължи на натиск върху нерв или кръвоносен съд от прешлен или някоя от костите ви.

Цервикогенното главоболие може да бъде силно и обикновено причинява болка и скованост във врата, като болката се засилва, когато движите врата си. То може да се появи и по раменете, ръцете, лицето, главата и очите. Може също да прилича на мигрена и да се появява само от едната страна на главата.

Лечението на тези болки зависи от причината и може да включва физиотерапия, инжекции, лекарства, а понякога и операция.

Още: Диабет тип 2: Ето как влияе патладжана върху кръвната захар

Силното главоболие, което е придружено от болки във врата, може да се дължи на мигрена или да е цервикогенно. Най-важното, което можете да направите, е да поставите правилната диагноза, за да можете да получите правилното лечение.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес