Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благодарение на тези тънкости, всеки пай с тиква ще бъде сполучлив

22 октомври 2024, 15:15 часа

Тайната на най-добрия тиквен пай се е крие тук, а именно гладкото пюре от тиква. Ако кората на тиквата ви е дебела или тиквата е малка, може да ви трябват две, за да напълните пресния си тиквен пай. Ето грубо ръководство за добива, който ще получите въз основа на вашата конкретна тиква:

Още: Лесен десерт от царевично брашно

  • 2½-килограмова тиква = 1¾ чаши пюре
  • 3½-килограмова тиква = 2½ чаши пюре
  • 5-килограмова тиква = 2¾ чаши пюре
  • 6-килограмова тиква = 2¾ чаши пюре

Как да приготвите уникално вкусен тиквен пай

Направете пюре от тиква

За да направите пюрето, първо нарежете тиквата и я изпечете. Ето как:

Загрейте фурната до 190°C. С помощта на здрав назъбен нож нарежете тиквата на парчета. С голяма метална лъжица отстранете семките и конците. Изхвърлете семената или ги запазете, за да направите печени тиквени семки.

Застелете голяма тава за печене с хартия. Подредете парчетата тиква на един слой с кожата нагоре в тавата. Покрийте с фолио. Печете тиквата, покрита, за 1 час или докато пулпата омекне при набождане с вилица. Оставете парчетата да се охладят.

Използвайте метална лъжица, за да загребвате пулпата на тиква от кората. Поставете пулпата в блендер или кухненски робот. Покрийте и смесете или обработете до гладкост; тази стъпка е от съществено значение за постигане на правилната консистенция.

Чувствайте се свободни да изпечете и пюрирате тиквата напред. Съхранявайте го в затворен съд в хладилник до 3 дни. Или поставете пюрето в подходящи за фризер буркани или торбички за фризер с цип, след което замразете до 6 месеца. Размразете пюрето в хладилника за една нощ, за да го използвате.

Пригответе плънката

В голяма купа смесете тиквеното пюре, захарта, подправките и солта, посочени във вашата рецепта. Разбийте леко яйцата с бъркалка и ги разбъркайте в тиквената смес, докато се смесят. Разбъркайте млякото само докато се смеси.

Направете основата

Повечето хора смятат домашното тесто за най-предизвикателната част от приготвянето на пресен тиквен пай (или какъвто и да е друг пай). Въпреки че изисква малко практика, нежното, люспесто тесто не е трудно за постигане. Следвайте тези указания:

Следвайки вашата рецепта за сладкиши, използвайте блендер, за да нарежете мазнината (мазнина, свинска мас и/или масло) в сместа от брашно, докато парчетата станат колкото грахово зърно. Това създава джобове мазнина в тестото, което го прави люспест.

За да овлажните брашното, поръсете леденостудена вода, 1 супена лъжица наведнъж, върху част от брашнената смес. Разбъркайте внимателно с вилица и избутайте сместа от брашно към едната страна на купата. Повторете, като използвате достатъчно вода, за да навлажнете сместа от брашно равномерно. Съберете влажната брашнена смес с ръцете си, за да оформите топка, като месите внимателно, докато се задържи заедно.

Набрашнете повърхността за разточване, за да не залепва тестото. Сплескайте топката с ръце. С набрашнена точилка разточете тестото за сладкиши от центъра към краищата с леки, равномерни движения, за да оформите кръг. Поръсете повърхността с допълнително брашно, ако е необходимо.

За да прехвърлите тестения кръг, го увийте около точилката. Като държите точилката върху чиния за пай, развийте тестото, като внимавате да не го разтегнете, докато го пъхате в чинията. С помощта на кухненска ножица отрежете излишното тесто отвъд ръба на чинията за пай. Прегънете допълнителното тесто отдолу, така че тестото да е равномерно с ръба на чинията.

Поставете вилица или пръст срещу вътрешния ръб на тестото за нагънат ръб. С палеца и показалеца на другата ръка натиснете тестото около вилицата или пръста. Продължете по обиколката на пая.

Още: Вкусният пай с тиква, в който се влюбват и най-големите противници на тивата

Изпечете пресния тиквен пай

Загрейте фурната до 190°C. Прехвърлете готовата прясна плънка върху кората. За да предотвратите прекалено покафеняване, покрийте ръба на пая с фолио. Печете пая за 30 минути, след което отстранете фолиото. Печете още 25 до 30 минути или докато ножът, поставен близо до центъра, излезе чист. Охладете напълно върху решетка. Покрийте и охладете в рамките на 2 часа.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес