Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бялата или кафявата захар е по-полезна

28 февруари 2022, 13:55 часа

Поддържането на здравето означава да задавате въпроси и да правите добър избор: кафето по-добро ли е за вас от чая? Въглехидратите добри ли са за вас? И най-важното... по-добра ли е кафявата захар от бялата? Някои хора изглежда си мислят, че кафявата захар е по-добра за вашето здраве. Реалността е, че практиката да злоупотребявате с кафявата захар, вярвайки, че не ви вреди, не е наред. Всъщност не е по-различно от това да сложите четири чаени лъжички бяла захар в кафето си.

Има два вида кафява захар: фабрична или естествена кафява захар, която поддържа естествения сок от тръстика, или рафинирана кафява захар, която е бяла захар, покрита с тънък филм от сироп или меласа. Всички те имат различен процент захароза, глюкоза, фруктоза, минерали и вода. Техните вкусове и текстури може да са малко по-различни. Колкото по-тъмна е захарта, толкова по-силен е вкусът. Но всички те са практически еднакви, когато става въпрос за това как влияят на вашето здраве.

Какво причинява ЗАХАРТА на вашето тяло и неговото здраве

Когато става дума за сравнение на бяла и кафява захар, двете са почти идентични по отношение на храненето. Бялата захар е малко по-преработена, тъй като меласата е напълно отстранена от нея, докато кафявата захар е резултат от спиране на производствения процес малко по-рано, докато остава малко количество меласа. Това, което получавате, е по-дълбок вкус и цвят с кафява захар.

По-малкото преработка означава, че кафявата захар наистина съдържа следи от минерали като калций и калий, докато бялата захар е чиста захароза без витамини или минерали. Естественият сок, задържан в естествената кафява захар, също означава, че е по-вкусен, което ви позволява да използвате по-малко. Но това не означава, че трябва да прекалявате с кафявата захар. Препоръчва се да се придържате към препоръката на Диетичните указания на САЩ за не повече от 50 грама захар на ден, без значение какъв вид използвате.

Ядете киселото си мляко ГРЕШНО - вижте защо

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес