Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката на плодовете: Кои съдържат най-малко захар

11 октомври 2024, 12:20 часа

Захарта в плодовете се комбинира с фибри, минерали и витамини, което балансира състоянието на тялото. Така че тя е в пъти по-малко вредна от преработената захар.

Още: Комбинацията от алое вера и ТОЗИ природен продукт носи три удивителни ползи за вашето здраве

Захарта обаче си остава захар, така че и при плодовете не бива да се прекалява или по-скоро трябва да се намери баланс. Особено в случаите, когато се опитвате да отслабнете или страдате от заболявания, при които захарта влошава състоянието ви. Най-добрите плодове, които можете да консумирате в тези случаи, са тези с по-малко захар и повече минерали, антиоксиданти, витамини и фибри. В тази статия ви запознава с плодовете, които съдържат повече и тези с по-малко захар.

Плодове с повече захар

  • Манго

Мангото съдържа много фибри и хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Но те също са едни от плодовете, които съдържат повече естествена захар.

Например, едно манго има около 45 грама захар и този плод може да не е най-добрият избор, ако се опитвате да отслабнете. Въпреки това можете да се насладите на няколко резена и да запазите останалото за по-късно.

  • Грозде

Една чаша грозде има около 23 грама захар. Ако се опитвате да намалите захарта в диетата си, препоръчително е да ядете малки количества.

  • Череши

Те са сладки и съдържат много захар. Само една чаша череши съдържа 18 грама захар. Ако напълните голяма купа с тях, можете да загубите представа колко захар консумирате.

  • Круши

Една средна круша има 17 грама захар. Ако се опитвате да намалите количеството захар, което консумирате през деня, не яжте цялата круша наведнъж.

  • Диня

Тя е зареден с вода и има специални минерали, които помагат на тялото ви да се хидратира през горещите летни дни. Но само едно малко триъгълно парче съдържа 17 грама захар.

  • Смокини

Две средно големи смокини имат 16 грама захар. Ето защо, ако се опитвате да държите захарта под контрол, препоръчително е да намалите консумацията им.

  • Банани

Един среден банан има 14 грама захар. Ако това ви се струва прекалено, консумирайте половината от него или можете да изберете зелени банани, които съдържат по-малко захар.

Плодове с по-малко захар

  • Авокадо

Да, авокадото се счита за плод! И не всички плодове са пълни със захар. Едно авокадо съдържа само 1,33 грама захар. Въпреки че е с ниско съдържание на захар, авокадото е много калорично, така че може да не е добра идея да го консумирате редовно.

  • Малини

Те съдържат 8 грама фибри на чаша и само 5 грама захар. Фибрите са полезни за храносмилането и могат да ви помогнат да се почувствате по-сити.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

  • Папая

Половин малка папая има около 6 грама захар. И половината е достатъчно да се изяде на едно хранене.

  • Ягоди

Една чаша ягоди има само 7 грама захар. Добавете ги към салата или ги яжте като лека закуска.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес