Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биполярно разстройство, което не бива да пренебрегваме

15 септември 2024, 08:00 часа

Биполярното разстройство, сериозно психично заболяване, засяга милиони хора по света. Въпреки това един конкретен аспект на това заболяване остава често пренебрегван: Биполярно разстройство II. За разлика от по-познатото Биполярно разстройство I, характеризиращо се с екстремни маниакални епизоди, Биполярно разстройство II включва хипомания - по-лека форма на мания - и депресивни епизоди, които могат да бъдат също толкова изтощителни. Този подтип често остава незабелязан, тъй като хипоманията може да изглежда просто като продуктивно или енергично състояние, което прикрива основното разстройство. Пренебрегването на Биполярна болест II може да доведе до тежки последици за засегнатите, включително нарушения във взаимоотношенията, нестабилност в кариерата и повишен риск от самоубийство.

Какво представлява биполярното разстройство II?

Биполярно разстройство II се определя от цикли на колебания в настроението, при които човек преживява хипоманиакални епизоди заедно с периоди на дълбока депресия. Макар че хипоманията е по-лека от пълната мания, тя все пак може да предизвика забележими промени в поведението, като повишена енергия, намалена нужда от сън, повишена креативност и импулсивност. Това поведение може да не изглежда тревожно и дори да се възприема като положително, което затруднява диагностицирането.

Още: Свързаха пристрастяването към канабиса с психични заболявания

Въпреки това депресивните епизоди при Биполярна болест II често са тежки. Лицата могат да изпитват чувство на безполезност, липса на мотивация и широко разпространено чувство на безнадеждност. Тези депресивни епизоди могат да продължат по-дълго и да се появяват по-често, отколкото при Биполярна болест I, което води до дълбоко въздействие върху качеството на живот на човека.

Защо се пренебрегва Биполярна болест II?

Една от основните причини, поради които Биполяр II често се пренебрегва, е неговата незабележимост в сравнение с Биполяр I. Хипоманичните епизоди не включват психоза или екстремно поведение, които обикновено привличат вниманието при Биполяр I. В резултат на това хората може да не потърсят лечение, смятайки, че тяхната хипомания е просто фаза на висока енергия или креативност. Приятелите, семейството и дори доставчиците на здравни услуги могат да пропуснат признаците или да припишат симптомите на личностни странности или на външни фактори като стрес.

Освен това депресивните епизоди при биполярна болест II могат да бъдат сбъркани с униполярна депресия. Много хора с биполярно разстройство II първоначално се диагностицират погрешно с голямо депресивно разстройство, което води до неефективно лечение. Само антидепресантите, например, могат да влошат хипоманията и да дестабилизират циклите на настроението.

Още: Биполярно разстройство и проблемите със съня

Опасностите от пренебрегването на биполярно заболяване II

Неразпознаването и нелекуването на биполярно II може да има сериозни последици. Нелекуваните депресивни епизоди увеличават риска от самонараняване или самоубийство. Освен това хипоманията, макар и по-слабо изразена от манията, все пак може да доведе до лошо вземане на решения, рисково поведение и обтегнати взаимоотношения.

Лечението обикновено включва комбинация от стабилизатори на настроението, терапия и промени в начина на живот. Ранното диагностициране и намесата са от решаващо значение за ефективното справяне с разстройството.

___

Още: Биполярно разстройство – модна диагноза или болест на талантливите

Статията има информативен характер.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес